Бивши затворници в лагери за "превъзпитание" в Синдзян-уйгурския автономен регион в Китай разказаха, че китайските власти са се опитали да им промият мозъците и са ги изтезавали, пише вестник "Вашингтон пост".

Кайрат Самарканд разказа в Казахстан, че единственото му "провинение" е, че е мюсюлманин. Само заради това той е бил задържан от полицията, агресивно е бил разпитван в продължение на три дни и през ноември 2017 г. е бил вкаран в "превъзпитателен лагер" в автономия регион за период от три месеца.

Самарканд заяви по време на интервю, че в лагера е преживял безкрайно промиване на мозъци и унижение. Китайските власти са го принуждавали да изучава комунистическа пропаганда часове наред всеки ден, а също така да благодари и хвали президента Си Дзинпин.

"На тези, които не се подчиняват на правилата, откажат да изпълнят задълженията си, сбиват се или закъсняват за учебните занятия, са държани с белезници на ръцете и краката в продължение на 12 часа", разкри Самарканд и добави, че ако неподчинението продължи, китайците използват най-различни форми на изтезания и малтретиране като "уотърбординг" (върху лицето на човек се поставя кърпа и върху нея тече вода, по този начин разпитваният има усещането за давене - Бел. ред.) и "тигров стол" (задържаните са привързвани в крайно мъчителни пози в продължение на часове - Бел.ред).

Между няколкостотин хиляди и повече от 1 милион мюсюлмани са задържани в лагери за "превъзпитание" в автономната провинция.

Самарканд заяви, че 5 700 души са задържани само в един лагер в село Карамагай. Според него около 200 души са определени за "религиозни екстремисти", а останалите са в страната, за да работят или учат.

30-годишният е бил настанен в спалня с други 14 мъже. Всяка сутрин стаята е била проверявана, каза той. Денят започвал с двучасово изучаване на различни теми като "Духа на 19-ия партиен конгрес". Задържаните били принуждавани да изпълняват комунистически песни като "Да живее Си Дзинпин" и да вземат участие във военно обучение следобед преди да пишат за наученото през деня.

Разказът на Кайрат Самарканд е потвърден от Омир Бекали, етнически казах, който е работил в туристическа компания в Урумчи, столица на автономния регион, до арестуването му от полицията по време на посещение на роднините си в село през 2017 г. Бекали разказа, че полицията го е разпитвала в продължение на четири дни, без да му дава възможност да спи. След това той е бил задържан в полицейския арест за седем месеца и 20 дни в лагер. Не е имал право на съдебен процес или достъп до адвокат.

Той разказа как е протичал част от деня в лагера: денят започва с вдигане на флаг в 06:30 часа сутринта, изпълнение на една или повече "червени" песни, които възхваляват комунистическата революция, закуска, затворниците 10 минути благодарят на Комунистическата партия и Си Дзинпин за всичко, което дават на хората, включително храната и напитките, затворниците учат националния химн и песни, както и лозунги, които заклеймяват "трите лоши сили" - сепаратизмът, екстремизмът и тероризмът.

Някои затворници се самоубиват, сподели Бекали и добави, че храната е лоша и понякога са били принуждавани да ядат свинско месо като наказание. Бекали разказа още, че "религиозните екстремисти" са били принуждавани да пият алкохол.

42-годишният бяга в Казахстан през 2006 г. и получава гражданство. Той добави, че правителството на Казахстан е помогнало за освобождаването му.

Самарканд заяви, че му е било позволено да се премести в Казахстан, за да се присъедини към жена си и децата си, след като правителството конфискувало къщата и спестяванията му в размер на 190 000 долара. Китайската полиция му дала 500 юана (80 долара) на границата.

И двамата в момента са в Казахстан.

Правителството на Китай официално отрича да съществуват подобни лагери.