Китай предвижда 5 годишен план за интегриране на исляма към китайската култура, а представителите на ислямските общности призовават да се подкрепи интеграцията, като така ще подобрят политическата си позиция и ще следват препоръките на ръководството на партията, съобщава китайското издание "Глобал Таймс".

Представители на местни ислямски сдружения от осем провинции и региони, включително Пекин, Шанхай, Хунан, Юнан и провинция Цинхай, обсъдиха петгодишният план на семинар в Пекин.

Те се съгласяват, че планът е основна политическа линия за ислямската интеграция за следващите пет години, според изявление, публикувано на уебсайта на Китайската ислямска асоциация.

Янг Фаминг, ръководител на Китайската ислямска асоциация коментира, че трябва да се предприемат подходящи мерки, включително провеждането на лекции и обучения за социалистическите основни ценности, закони и традиционна култура, както и напътствия на мюсюлманите чрез истории с положителен дух.

Жин Рубин, заместник-председател на Китайската ислямска асоциация обясни, че съдържанието на плана скоро ще бъде пуснато на обществеността и вече е разпространено до местните ислямски асоциации. Проектът на плана е приет през декември 2017 г.

Тази година е критична година за осъществяването на плана, коментира на семинара заместник-началникът на 12-то бюро на Централния комитет на Комунистическата партия на Китайския съюз на Обединения фронт Ма Джин. Ма подчертава важността на подобряването на политическата позиция и да бъде следвана партията.

Гао Джанфу, заместник-декан на базирания в Пекин Китайски ислямски институт, заяви, че интегрирането на исляма е "узряло", тъй като концепцията е представена през 2015 г. от президента Си Дзинпин.

Интеграцията на исляма не е свързано с промяна на вярванията, навиците или идеологията на исляма, а с цел да ги направи съвместими със социалистическото общество, допълва Гао. В джамиите през 2019 г. ще бъдат разпространени книги, за да се помогне на вярващите да постигнат по-добро разбиране за ислямската интеграция.

През септември 2017 г. лидери от пет религиозни общности - будизъм, даоизъм, ислям, католицизъм и протестанти постигат консенсус на форум и се съгласяват, че "посоката на религиите е да се интегрират в китайската култура".

 

"Модерните страни са светски и разнообразни в един глобализиран свят. Но възраждането и разпространението на религията донякъде повлия на светското общество. Фундаментализмът предизвика повече религиозно насилие, а религиозният национализъм заплашва легитимните правителства на страните и води до социална нестабилност. Управлението на религията е общо предизвикателство, пред което са изправени всички съвременни държави. Основната цел на китайския петгодишен план за иницииране на исляма е да се търси управление, което да съответства на китайската практика, и то не е ограничено само до исляма. Това е най-практичният и иновативен начин за управление на религията в Китай. В ерата на глобализацията възраждането на религията е предизвикателство пред целия свят. Докато Китай се учи от опита на чужди страни, последните също трябва да уважава практиката на Китай", пише Ли Кингиянг за "Глобал Таймс".

Китай възпитава, Западът се проваля с мюсюлманите

Китай възпитава, Западът се проваля с мюсюлманите

Учим се от Британия, видеонаблюдението Ви е повече, коментира Ли Ксяоджун в Женева