Лагерите правят животът на уйгурите по-пъстър, губернаторът на Синцзян описва лагерите за мюсюлманските малцинства като "тренировъчни" и "училища", където жителите получават професионално, юридическо и езиково обучение, съобщава "Гардиън".

Пекин е изправен пред международна критика за Синцзян, северозападна територия на Китай, където има близо милион мюсюлмани, задържани в лагери. Бивши задържани коментират, че са подложени на политическа индоктринация и злоупотреби.

В интервю, публикувано от държавната информационна агенция "Синхуа", управителят на Синдзян, Шорат Закир, коментира: "Синцзян провежда учения и обучение по професионални умения съгласно закона. Целта е фундаментално да се елиминира средата и почвата, която подклажда тероризма и религиозния екстремизъм и елиминира терористичните дейности, преди да се случат".

Китай възпитава, Западът се проваля с мюсюлманите

Китай възпитава, Западът се проваля с мюсюлманите

Учим се от Британия, видеонаблюдението Ви е повече, коментира Ли Ксяоджун в Женева

През последните месеци, китайските официални представители се отказват от отричане на съществуването на такива лагери. Интервюто на Закир представлява един от най-подробните доклади за защитата на центровете в Китай и какво се случва вътре в тях.

Закир обяснява, че жителите в центровете в Синцзян научават "да приемат съвременната наука и подобряват разбирането си за китайската история и култура". Учениците получават професионално обучение, включващо курсове по изработка на облекло и обувки, сглобяване на електроника, фризьорство и електронна търговия, допълва той.

Обучаваните преминават юридическо обучение за китайската конституция, закона в Китай и местните разпоредби, според управителя. Той коментира, че центровете са за хора, "повлияни от тероризъм и екстремизъм" и заподозрени в "дребни престъпления", за да получат "безплатно професионално обучение".

Интервюто е във връзка с промяна на местните правила миналата седмица, с които се позволява на регионалното правителство официално да разреши използването на "центрове за образование и обучение" и да задържат "хора, повлияни от екстремизъм".

Китай "узаконява" концентрационни лагери за милиони уйгури

Китай "узаконява" концентрационни лагери за милиони уйгури

Според китайските власти това са "центрова за образование и обучение"

"Комунистическата партия очевидно е в отбранителна позиция, опитвайки се да отклони международната критика за нейните радикални нови политики в Синцзян и да ги оправдае", коментира Джеймс Леопалд, специалист по китайска етническа политика в университета "Ла Троб" в Мелбърн.

Бивши задържани в лагерите в Синцзян коментират пред "Гардиън", че не са получили професионално обучение, но са прекарали по-голямата част от времето си, принудени да учат Мандарин, да обещават преданост към китайската комунистическа партия и да запомнят патриотични песни. Бившите задържани обясняват, че са измъчвани, изолирани и откъснати от семействата си. Повечето от задържаните са етнически уйгури, но има и други мюсюлмански малцинства.

Закир коментира, че обучаващите институции "се грижат за психичното здраве на учениците" и предоставят консултантски услуги. Той каза, че заведенията за хранене в лагерите подготвят "хранителни диети" и че всички общежития са снабдени с радио, телевизори и климатици. Има съоръжения за баскетбол, волейбол, тенис на маса и сцени за представления, организират дейности по писане, пеене и танцови конкурси, допълва той.

САЩ обмислят санкции срещу Китай заради нарушаване на човешки права

САЩ обмислят санкции срещу Китай заради нарушаване на човешки права

Вашингтон също обмисля санкции срещу китайски компании

"Много обучавани споделят, че преди това са засегнати от екстремистки мисли и никога не са участвали в такива видове изкуства и спортни дейности. Сега те осъзнават колко цветен може да бъде животът", обяснява Закир.

Той не уточнява колко "ученици" има в центровете или колко време продължават курсовете им, но посочва, че програмите са временни. Закир добавя, че някои обучавани "се очаква да завършат курсовете си успешно до края на тази година".

Китай не злоупотребява с мюсюлмани в провинция Синцзян, "а за наблюдението, Китай се учи от Великобритания. Вашето видеонаблюдение на глава от населението е много повече от това в китайския автономен регион Синцзян", коментира в средата на септември Ли Ксяоджун, директор в Бюрото по правата на човека в Държавния информационен съвет на Китай пред ООН в Женева.

Ислямът е хубаво нещо от гледна точка на Китай, но ислямските екстремисти са обикновени врагове на човечеството, "те са много лоши елементи. Можете да видите това в Афганистан, Сирия, Пакистан, Ирак и много други страни", обясни тогава Ли Ксяоджун.

Масовото подслушване от британските служби е в нарушение на човешките права

Масовото подслушване от британските служби е в нарушение на човешките права

Жалбата е внесена от журналисти и активисти