Далечният северозападен регион Синцзян в Китай със задна дата узакони използването на концентрационни лагери, където са задържани около 1 млн. мюсюлмани, съобщава "Гардиън".

На фона на продължителните международни критики, китайските власти преразгледаха законодателството, за да позволят на регионалното правителство да разреши официално използването на "центрове за образование и обучение" за задържане на "хора, повлияни от екстремизма".

Китайските власти отричат, че концентрационните лагери съществуват, а твърдят, че дребните престъпници са изпращани в професионални "центрове за обучение". Бивши арестанти твърдят, че са били принуждавани да се отричат от исляма и да изразят лоялност към Комунистическата партия в определените от тях като лагери за политическо индоктриниране.

Китай отрече, че държи 1 милион уйгури в концентрационни лагери

Китай отрече, че държи 1 милион уйгури в концентрационни лагери

Global Times защити наложения от китайските власти "интензивен контрол"

"Това е ретроспективно оправдание за масовото задържане на уйгури, казахстанци и други мюсюлмански малцинства в Синцзян", изтъква Джеймс Лейболд, който е изследовател по етническите политики на Китай в университета La Trobe в Мелбърн, допълвайки: "Това е нова форма на превъзпитание, която е безпрецедентна и всъщност няма правно основание, след като ги виждам спешно да се опитват да създадат правна основа за тази политика."

Въпросните промени, публикувани във вторник, казват, че държавните агенции на окръжно равнище и по-нагоре "могат да създават центрове за образование и обучение за професионални умения, организации за промяна на образованието и управленски отдели, за промяна на хора, повлияни от екстремизма чрез образование".

Нова разпоредба заповядва на центровете да преподават езика мандарин (масово говоримият китайски език) и да осигуряват правно и професионално образование, както и "идеологическо образование, психологическа рехабилитация и корекция на поведението". Друга нова разпоредба забранява "отказа на обществени блага като радио и телевизия". Китайските държавни медии често излъчват програми, приветстващи развитието в Синцзян и рекламират визията на правителството за стабилност на автономната територия.

Китайските власти събират ДНК и биометрични данни от всички уйгури

Китайските власти събират ДНК и биометрични данни от всички уйгури

Според експерти регионът се е превърнал "в открит затвор"

Ревизираните правила включват забрана на поведението, "подкопаващо изпълнението" на политиките на Китай относно семейното планиране, които ограничават размера на семейството и броя на децата. През миналата година китайските власти сложиха край на изключение, което позволяваше на уйгурите и други етнически малцинства да имат повече деца в сравнение с останалото китайско население.

Оригиналното законодателство, прието през 2007 г., забраняваше носенето на мюсюлмански покривала, "екстремно говорене и поведение" и отказа да се слушат държавните радио и телевизия.

Пекин от десетилетия се опитва да потиска настроенията за независимост в Синцзян, предизвикани отчасти от неудовлетвореността от притока на мигранти от китайското мнозинство. Властите твърдят, че екстремистите там имат връзки с чуждестранни терористични групировки, но предоставят малко доказателства в подкрепа на това твърдение.

Уйгури, казахстанци и хора от други мюсюлмански малцинства, които живеят в чужбина, казват, че не са могли да се свържат с роднините си в Китай, докато властите настанявят деца, отделени от техните задържани или избягали в чужбина родители, в десетки държавни сиропиталища в Синцзян.