Обиколките за дипломати и репортери, организирана от китайското правителство в западния район Синдзян са много успешни и показват на хората истинската ситуация там, коментира външното министерство на Китай, цитирано от "Ройтерс".

Китай осъжда критиките на САЩ като "клевета" и засилва стремежа си да противодейства на нарастващите критики на Запада и сред групите за защита на правата по отношение на противоречива програма за дерадикализация в Синдзян.

Критиците твърдят, че Китай изпраща уйгури и други мюсюлмански общности в лагери, които правителството нарича центрове за професионално обучение и коментира, че има истинска нужда да предотврати екстремистко мислене и насилие.

Западът призова Китай да затвори концентрационните лагери с уйгури

Западът призова Китай да затвори концентрационните лагери с уйгури

Китай увери, че защитава правата на етническите малцинства

Официален представител на САЩ заяви пред "Ройтерс", че "екскурзиите до Синдзян са постановка" и са организирани от китайското правителство, за да подвеждат и пропагандират фалшиви разкази за проблемния регион.

Говорител на китайското външно министерство Ген Шуан заяви, че тези пътувания трябва да повишат разбирането на международната общност за социалното и икономическо развитие на Синдзян.

"Хората, които са били на тези пътувания, са почувствали реалната ситуация в Синдзян, спокойствието и реда, щастливия живот и работа за всички хора, и всички положително оцениха политиката на Китай в Синдзян", обяснява той.

Критиката на САЩ "не съответства на фактите. Става въпрос за обикновен слух и клевета", допълва Ген Шуан.

Си Цзинпин поиска засилване на идеологическото образование в училище

Си Цзинпин поиска засилване на идеологическото образование в училище

Китайските учители трябва да отговорят на "лъжливи идеи и мисли"

Китай решително се противопоставя на намесата на САЩ в нейните вътрешни работи и използването на въпроса със Синдзян, коментира китайският говорител.

"В момента Синдзян е политически стабилен, икономиката се развива и обществото е хармонично."

Външното министерство заяви в края на миналата седмица, че ще покани европейските дипломати от Пекин, да посетят скоро региона. Източници коментират пред Ройтерс, че поканата е отправена към посланиците на Европейския съюз в Пекин.

Ген Шуан коментира, че в момента се водят разговори за това пътуване.

САЩ обмислят санкции срещу Китай заради нарушаване на човешки права

САЩ обмислят санкции срещу Китай заради нарушаване на човешки права

Вашингтон също обмисля санкции срещу китайски компании

Тази година са проведени две посещения на групи, включително европейски дипломати, в Синдзян. Едната е малка група от дипломати от ЕС, а другата от група дипломати от по-широк кръг държави, включително мисии от Гърция, Унгария и държави от Северна Африка и Югоизточна Азия.

В края на миналата година посланици от западните страни, включително Франция, Великобритания, Германия и най-висшият пратеник на ЕС в Пекин, изпратиха писмо до правителството за среща с управителя на Синдзян, наалникът на комунистическата партия Чен Куангуо, за да обсъдят опасения си относно положението с правата.

Администрацията на Доналд Тръмп обмисля санкции срещу висши китайски служители в Синдзян, включително Куангуо.

Китай арестувал 13 000 терористи в Синдзян-уйгурския регион от 2014 г.

Китай арестувал 13 000 терористи в Синдзян-уйгурския регион от 2014 г.

Пекин е подложен на международна критика

Посланиците на Европейския съюз в Пекин няма да посетят западния район на Китай тази седмица, след като получиха покана от правителството, тъй като такова пътуване се нуждае от "внимателна подготовка", заяви говорител на блока.

Говорител на делегацията на ЕС в Китай обясни, че заедно с посолствата на държавите-членки в Пекин на 21 март са получили официална покана от китайското външно министерство да изпратят посланици в Синдзян от 27 до 29 март.

Китай каза на света да не вярва на клюки и слухове за Синдзян

Китай каза на света да не вярва на клюки и слухове за Синдзян

Правят всичко в съответствие с насоките, които международната общност е предприела в борбата с тероризма

"Докато ЕС и държавите-членки на ЕС принципно приветстват поканата, такова посещение изисква внимателна подготовка, за да бъде смислено", допълва говорителят.

"Дискусиите за тази цел продължават, така че предложеното пътуване няма да се проведе тази седмица. ЕС остава отворен за бъдещо посещение, като отчита своите очаквания."

Двама източници, запознати със ситуацията, заявиха пред "Ройтерс", че Китай не предлага среща между Чен Куангуо и посланиците на ЕС.

Китай възпитава, Западът се проваля с мюсюлманите

Китай възпитава, Западът се проваля с мюсюлманите

Учим се от Британия, видеонаблюдението Ви е повече, коментира Ли Ксяоджун в Женева