Светът трябва да спре да слуша "клюки" за китайския регион Синдзян и да има повече доверие на властите там, заяви китайският външен министър, попитан дали Пекин ще позволи на международните наблюдатели да инспектират лагерите, в които живеят мюсюлмани, съобщава "Ройтерс".

 

След срещата с външният министър на Германия Хайко Маас, министър Ван И обясни че се надява, че хората ще разберат и подкрепят усилията на регионалното правителство на Синдзян за борба с тероризма, ще прекратят разпространението на екстремизма и ще осигурят социална стабилност.

Китай възпитава, Западът се проваля с мюсюлманите

Китай възпитава, Западът се проваля с мюсюлманите

Учим се от Британия, видеонаблюдението Ви е повече, коментира Ли Ксяоджун в Женева

"Хората не трябва да слушат клюки или слухове, защото регионалното правителство на Синдзян разбира ситуацията в Синдзян най-добре, а не някои други хора или организации", допълни китайският външен министър.

"Усилията са напълно в съответствие с насоките, които международната общност е предприела в борбата с тероризма и са важна част от глобалната борба срещу тероризма", коментира той.

Западните страни, включително Канада, Франция, Германия и Съединените щати, призоваха Китай да затвори лагерите в Синдзян, където активисти коментира, че са задържани един милион членове на уйгурското малцинство и други мюсюлмани.

Западът призова Китай да затвори концентрационните лагери с уйгури

Западът призова Китай да затвори концентрационните лагери с уйгури

Китай увери, че защитава правата на етническите малцинства

"Ако можем да се погрижим за превенцията, то ще бъде невъзможно тероризмът да се разпространи и да се утвърди", обясни Ван И.

Забележките на Ван И са след коментарите на Маас в понеделник, че е необходима повече информация за ситуацията в Синдзян и че Китай трябва да бъде прозрачен.

"Във всеки случай не можем да приемем лагери за превъзпитание. Нуждаем се от прозрачност, за да можем да преценим правилно какво се случва там", обясни Маас в Пекин.

Франция и Германия призоваха Китай да затвори "лагерите за превъзпитание"

Франция и Германия призоваха Китай да затвори "лагерите за превъзпитание"

Пекин твърди, че регионът е изправен пред сериозна заплаха от ислямски екстремисти

Доклади за масови задържания и наблюдение на уйгури и другите мюсюлмани подтикнаха Съединените щати да обмислят санкции срещу длъжностни лица и фирми, свързани с предполагаеми нарушения на правата на човека.

Изследователи коментират, че разходите за строителство и инфраструктура свързани със сигурността в Синдзян, са се утроили през 2017 г. и че въпреки кампанията за професионално обучение, данните от правителството на Синдзян показват, че заетостта не се е подобрила.

САЩ обмислят санкции срещу Китай заради нарушаване на човешки права

САЩ обмислят санкции срещу Китай заради нарушаване на човешки права

Вашингтон също обмисля санкции срещу китайски компании