Държавният секретар на САЩ Майк Помпео настоява за прекратяване на практиката на Китай да задържа мюсюлмани уйгури в лагери в Синдзян, ден след като нарече тази практика "отвратителна", съобщава "Гардиън".

Помпео се среща с оцелели и роднини на режима, в който се смята, че най-малко един милион уйгури са задържани.

"Призоваваме китайското правителство незабавно да освободи семействата на тези физически лица и всички останали, произволно задържани в лагерите", се казва в изявление на държавния департамент.

Във вторник висшият американски дипломат се срещна с Михригул Турсун, уйгур, която публично обяснява в САЩ за това, колко широко разпространено е изтезанието в китайските затвори за малцинствената група. Тя разказва, че е отделена от децата си и задържана в тясна килия с 60 други жени, изтезавани са с ток и побой по време на денонощни разпити.

Китай осъжда "клеветите" на САЩ и определя обиколката в Синдзян за успешна

Китай осъжда "клеветите" на САЩ и определя обиколката в Синдзян за успешна

ЕС няма да посети провинцията тази седмица, нуждае се от "внимателна подготовка"

Държавният департамент съобщава, че Помпео се е срещнал и с трима други уйгури, чиито роднини са задържани от Китай, който според доклад на ООН е задържал милион уйгури, тъй като иска насилствено да интегрира малцинствената група.

Помпео коментира, че "със сигурност" са задържани поне стотици хиляди уйгури.

"Ние работим, за да убедим китайците, че тази практика е отвратителна и трябва да бъде спряна", допълва той.

Западът призова Китай да затвори концентрационните лагери с уйгури

Западът призова Китай да затвори концентрационните лагери с уйгури

Китай увери, че защитава правата на етническите малцинства

Според държавния департамент, както и международни групи за защита на човешките права, Китай е конфискувал коран от уйгурите и ги принуждавал да пият алкохол и да ядат свинско месо, което е забранено от исляма.

"Това е един от най-сериозните проблеми с човешките права в света днес", заявява държавният служител Майкъл Козак за задържането на уйгурите, когато представя последния годишен доклад за правата на човека.

Китай отрича масовото задържане, заявявайки, че управлява центрове за обучение в рамките на борбата срещу ислямския екстремизъм в северозападния район Синдзян.

Китай каза на света да не вярва на клюки и слухове за Синдзян

Китай каза на света да не вярва на клюки и слухове за Синдзян

Правят всичко в съответствие с насоките, които международната общност е предприела в борбата с тероризма