Използване на твърде много електричество и гостуване на близки от чужбина са сред списък с причини, които принуждават китайските власти в Синдзян-уйгурския автономен регион да разследват уйгурите и другите мюсюлмани, които могат да бъдат възприемани като "несигурни" и да бъдат изпратени в концентрационни лагери.

Това алармира неправителствената организация "Хюман райтс уоч", цитирана от "Гардиън".

Помпео настоява Китай незабавно да спре задържането на уйгури в Синдзян

Помпео настоява Китай незабавно да спре задържането на уйгури в Синдзян

САЩ иска прекратяване на "отвратителната" практика

Организацията изнесе доклад, в който е анализирано мобилно приложение, използвано от властите в Синдзян за събиране на лични данни на етническото малцинство. Приложението е свързано с програма, в която се маркират тези лица, които са потенциална заплаха. Платформата включва мрежа за наблюдение, включително пунктове, оборудване с лицево сканиране, камери за наблюдение в домовете и други.

От "Хюман райтс уоч" са изчислили, че около 1 милион уйгури и други мюсюлмани са задържани в политически лагери за превъзпитание, където учат комунистическа пропаганда и са принудени да се откажат от религията си. Китай нарича лагерите доброволни "центрове за обучение" и ги сравнява с училища, но оцелели разказват за промиване на мозъци и изтезания в лагерите.

Събиране на информация за кръвната група на хората, височината и религиозните практики са в основата на китайската програма, започнала в края на 2016 г., поясняват от организацията.

Приложението е достъпно от 2018 г. То е създадено с помощта на базираната в Берлин компания за сигурност Cure53.

Приложението се използва за 36 "типа хора", на които трябва да се обръща специално внимание. Категориите включват и безобидно поведение като "не се социализира със съседи, рядко използва входната врата"; "внезапно се връща в родния си град, след като е отсъствал дълго време"; "с ентусиазъм се събират пари и материали за джамии" и "домакинството използва необичайно количество електричество".

Западът призова Китай да затвори концентрационните лагери с уйгури

Западът призова Китай да затвори концентрационните лагери с уйгури

Китай увери, че защитава правата на етническите малцинства

След като подпомага властите за засичането на потенциално подозрителни хора, приложението ги уведомява да проведат "разследващи мисии", по време на които се събира допълнителна лична информация. Може да се изисква проверка на телефона на разследвания. Също може да се изисква информация за личния автомобил, включително цвета, модела и номерата.