Изтекъл в публичното пространство списък с имената на затворници от китайски концентрационен лагер, което изключително рядко се случва, показва за какви причини властите задържат хора от мюсюлманските малцинства. Китайските власти задържат за престъпления като просто заради това, че си млад или си разговарял с роднина, който живее в чужбина, пише "Гардиън".

Китай защити лагерите в Синдзян, задържаните са се върнали по домовете

Китай защити лагерите в Синдзян, задържаните са се върнали по домовете

След здрава работа тези, които са възпитани и обучени, повечето от тях се върнаха в обществото

С база данните са се сдобили от неправителствената организация "Хюман райтс уоч" (HRW). Те хвърлят нова светлина върху това как властите в Синдзян използват голяма "предвиждаща" система, която проследява личните мрежи на лица, техните онлайн активности и всекидневието им.

Списъкът съдържа подробна информация за повече от 2000 задържани уйгури в префектура Аксу между 2016 и 2018 г. Очевидно всички те са задържани след включването им в Интегрираната платформа за съвместни операции (IJOP).

Си Дзинпин: Щастието в Синдзян се увеличава, необходим е правилен светоглед

Си Дзинпин: Щастието в Синдзян се увеличава, необходим е правилен светоглед

Китай е под международен натиск заради предполагаеми нарушения на човешките права

Платформата включва огромна база данни, включително лични данни, които са събирани чрез автоматизиран онлайн мониторинг и информация, която е качвана от властите с приложение. Включва информация като физическите характеристики на човек, цвят на личния автомобил, лични предпочитания дали да се влиза през входната или задната врата на жилището, редовните им контакти и софтуер, който използват онлайн.

От неправителствената организация коментират, че списъкът разкрива още по-детайлно как бруталното репресиране на мюсюлманите в Синдзян от китайските власти е засилено с помощта на технологиите.

Китай унищожил хиляди джамии в Синдзян

Китай унищожил хиляди джамии в Синдзян

Около 16 000 джамии са унищожени или повредени

Някои са задържани като причини заради това, че "като цяло не може да им се вярва" или са "родени след 80-те г.". Един човек е задържан, защото изглежда не си е платил рентата, а друг - практикувал полигамия.

Пекин първоначално отричаше, че съществуват концентрационни лагери, но наскоро призна, че те са важна част от борбата с екстремизма и тероризма.

Но списъкът показва, че са задържани хора и за съвсем различни неща.

Само още веднъж е имало изтичане на списък с имена на затворници. За списъка от Каракаш стана известно по-рано тази година. Той показва как властите решават дали да оставят някого в концентрационния лагер. Списъкът от Аксу изглежда показва как властите избират кого да задържат и конкретно ролята на платформата IJOP.

Докато други официални документи описват как работи платформата и как мрежата от лагери е структурирана, детайлите от списъка от Аксу са безпрецедентен поглед върху това как системата работи всеки ден.

Китай построил 380 концентрационни лагера в Синдзян

Китай построил 380 концентрационни лагера в Синдзян

Мрежата от лагери се намира в Западен Китай