Президентът на Китай Си Дзинпин заяви, че нивото на щастие сред всички етнически групи в западния Синдзян-уйгурски автономен регион нараства. Китайският лидер заяви, че страната планира да продължи да ги учи на "правилен" светоглед, информира "Ройтерс", позовавайки се на "Синхуа".

Германия зове Европа и САЩ да обединят сили в новата Студена война с Китай

Германия зове Европа и САЩ да обединят сили в новата Студена война с Китай

Рамо до рамо Европа и САЩ трябва да се изправят пред огромното предизвикателство

Китай е под международен натиск заради предполагаеми нарушения на човешките права на уйгурите. Според ООН, позовавайки се на проучвания, 1 милион мюсюлмани са затворени в концентрационни лагери. Пекин категорично отрича и уверява, че лагерите са за професионално обучение с цел изкореняване на екстремизма. Според китайското правителство обвиненията са дело на антикитайски сили, които опетняват политиката на Пекин в Синдзян.

"Усещането за напредък, щастие и безопасност сред хората от всички етнически групи (в Синдзян) продължава да се увеличава", казал Си Дзинпин на конференция на управляващата Комунистическа партия в Синдзян, провела се в петък и събота.

Китай унищожил хиляди джамии в Синдзян

Китай унищожил хиляди джамии в Синдзян

Около 16 000 джамии са унищожени или повредени

Китайският лидер подчертал, че е необходимо да се образова населението на Синдзян за разбирането на китайската нация и че всички етнически групи са с правилната перспектива за страната, историята и националността.

"Практиката показва, че стратегията на партията за управление на Синдзян в новата ера е напълно коректна" и трябва да бъде дългосрочен подход, добави той.

Китай построил 380 концентрационни лагера в Синдзян

Китай построил 380 концентрационни лагера в Синдзян

Мрежата от лагери се намира в Западен Китай