Европа и САЩ трябва заедно да се изправят пред "нова Студена война с Китай", без значение кой ще спечели Белия дом през ноември. Това призова в интервю за АФП Петер Байер, координатор за отношенията със САЩ и Канада от правителството на Германия.

Пет седмици преди президентските избори в САЩ Байер е убеден, че има повече общи интереси от различия.

Американски генерал обяснява как да се защити "Свободния свят" от китайската комунистическа партия

Американски генерал обяснява как да се защити "Свободния свят" от китайската комунистическа партия

Китай трябва да се представя като ненадежден партньор и да се предоставят "алтернативи на хищническото му поведение"

"Рамо до рамо Европа и САЩ трябва да се изправят пред огромното предизвикателство Китай", подчерта той.

"Новата Студена война между САЩ и Китай вече започна и ще определи този век", категоричен Байер.

След четири години на чести търкания между Доналд Тръмп и Ангела Меркел по редица въпроси, включително за Иран, търговията, НАТО и климата, Байер отбеляза, че не е тайна, че Германия по-лесно ще работи с Джо Байдън.

"Аз съм последният човек, който е толкова наивен да каже: "Ако Байдън спечели, всичко ще бъде супер, началото на златен век". Спорните въпроси няма да бъдат разрешени веднага, но с Байдън трансатлантическото партньорство отново ще бъде по-благоразумно и надеждно", смята германският координатор.

По думите му американците и европейците имат "подобни, понякога идентични интереси" по отношение на Китай и Иран.

Той смята, че преизбиране на Тръмп няма да доведе до разрив в Запада, тъй като се поддържа близко сътрудничество с членове на Конгреса и много американски щати.

Той припомни, че десетилетия сътрудничество след Втората световна война е основано на "по общо мнение на стари ценности" като "свобода и демокрация, мир и просперитет".

Струва си да се припомни, че американците ни научиха на тези ценности и ние все още сме им благодарни, отбеляза германският политик. Но според него това е в контраст с китайската система, която е белязана от диктатура, липса на медийна свобода и човешки права, дигитално следене, потискане на уйгурите, Хонконг, замърсяване на околната среда и други.

По думите му младите германци проявяват по-малък интерес към американската поп култура, Австралия, Канада и части от Азия са по-привлекателни за младите в момента.