Как да противодействаме на китайската комунистическа партия (ККП), пише в своя книга американският генерал Х.Р. МакМастър.

ККП разглежда свободата на изразяване като слабост, която трябва да бъде потисната у дома и експлоатирана в чужбина. Свободният обмен на информация и идеи обаче може да бъде най-голямото конкурентно предимство на нашите общества. Трябва да се защитаваме от китайски агенции, които координират операции за влияние в чужбина - като Министерството на държавната сигурност, отдел "Обединен фронт" и Асоциацията на китайските студенти и учени - но също така трябва да се опитаме да максимизираме положителните взаимодействия и опит с китайския народ.

Тези, които посещават и общуват с граждани на свободни държави, най-вероятно ще се приберат у дома и ще поставят под въпрос политиката на партията, особено тези, които задушават свободата на изразяване. Така че хората, които ръководят академичен обмен или са отговорни за китайския студентски опит, трябва да гарантират, че тези студенти се радват на същата свобода на мисълта и изразяването като другите студенти. Това означава да се възприеме отношение на нулева толерантност към агентите на ККП, които следят и сплашват студентите и техните семейства у дома.

Чуждестранните студенти в университети в чужбина, независимо от тяхната страна на произход, трябва да получат признание за историята и формата на управление на приемащата държава. Когато университетите и другите приемащи органи защитават свободите, на които тези студенти трябва да се радват, това служи за противодействие на пропагандата и цензурата, на които студентите са подложени в родината си. Може би най-важното е, че китайските и други чуждестранни студенти трябва да бъдат напълно интегрирани в студентските организации, за да се гарантира, че те имат най-положителния академичен и социален опит.

Гутериш предупреди, че светът се движи към геополитически и военни конфликти
Обновена

Гутериш предупреди, че светът се движи към геополитически и военни конфликти

Генералният секретар на ООН призова да се предотврати Студена война между САЩ и Китай

Защитата на способността на студентите да се изразяват свободно трябва да се разпростре и върху емигрантските общности. САЩ и други свободни нации трябва да разглеждат своите китайски емигрантски общности като сила. Китайците в чужбина, ако бъдат защитени от намесата и шпионажа на ККП, са в състояние да правят свои преценки относно дейността на партията.

Тъй като партията става по-агресивна в контрола на своето население, за да запази изключителната си власт, китайските емигранти могат да оценят допълнително ползите от живота в общества, които позволяват свободата на изразяване. Подходящо е например свободните и отворени общества да покажат на своите китайски посетители грешната антизападната пропаганда на партията, но и да създадат безопасна среда за китайски емигранти да поставят под съмнение политиките и действията на ККП. Разследванията и експулсирането на Министерството на държавната сигурност и други агенти трябва да бъдат насочени към защита не само на целевата държава, но и на китайските емигранти в нея.

Емигрантите също имат потенциала да се противопоставят на хищническите действия на партията в рамките на "Произведено в Китай 2025", "Един пояс, един път" и "Военно-цивилен синтез". Както заключи комисията по вътрешна сигурност на Сената на САЩ през ноември 2018 г., Съединените щати трябва не само да блокират усилията за набиране на китайски емигранти за шпионаж, но и да предоставят "повече стимули за високообразованите китайски таланти да участват в икономиката на САЩ".

Свободата на изразяване и свободата на печата също играят ключова роля за насърчаването на доброто управление, за да се отдалечат страните от лоши сделки в рамките на "Един пояс, един път". Уганда дава пример за това как комбинацията от правоприлагаща и разследваща журналистика противодейства на хищническото икономическо поведение на Китай в полза на САЩ. През 2015 г. правителството на Уганда се съгласи да заеме 1,9 млрд. долара от китайска банка за изграждането на два язовира. Разследване през 2018 г. разкри лошо строителство в недовършените язовири, по-късно същата година съд в Ню Йорк осъди представител на китайска енергийна компания за плащане на подкупи на африкански служители. След това угандийски лидери поискаха от американски консорциум да наддаде за нов проект за рафинерия на петрол и спечели. Уганда демонстрира потенциала, свързан със свободата на печата, позволяващ публична отчетност съгласно принципа на правовата държава.

Китай: Отношенията с Русия са като камък, заедно стабилизираме света

Китай: Отношенията с Русия са като камък, заедно стабилизираме света

Светът преживява исторически тест - сътрудничество или конфронтация

С течение на времето комбинация от излагането на Китай като ненадежден партньор и предоставяне на алтернативи на хищническото му поведение ще бъде стимул за ККП да промени поведението си.

Както и при свободата на изразяване, ККП гледа на толерантността към многообразието като заплаха. Именно в тази област САЩ и други страни могат да бъдат силен контраст. Въпреки че някои биха могли да видят увеличената имиграция от авторитарна държава като опасност, аз вярвам, че САЩ и други свободни и отворени общества трябва да обмислят издаването на повече визи и осигуряването на пътища за гражданство на повече китайци, особено на онези, които са потиснати у дома.

Имигрантите, преживели авторитарна система, често са най-отдадени и оценяват демократичните принципи, институции и процеси. Те също имат огромен принос за нашата икономика. Ако ККП усили принудата върху собствения си народ в Хонконг и другаде, както направи в Синдзян, или се впусне в жестокост, напомняща клането на площад Тянанмън, САЩ и други държави трябва да обмислят предлагане на визи или предоставянето на статут на бежанец на тези, които могат да избягат от репресиите.

След кървавите репресии на площад Тянанмън президентът Джордж У. Буш издаде изпълнителна заповед, с която на китайските студенти в САЩ се дава право да останат и работят. През следващото десетилетие повече от три четвърти от високообразованите континентални китайски студенти останаха след дипломирането си. Много китайски американци, останали в САЩ след Тянанмън, за да станат американски граждани, бяха в челните редици на иновациите в Силициевата долина. Китайската диаспора би могла, чрез своите семейни връзки, да осигури значително противодействие на пропагандата и дезинформацията на ККП.

Откъсът е представена в National Review, от книгата Battlegrounds: The Fight to Defend the Free World от Х.Р. МакМастър, публикувана на 22 септември. 

Геополитическото бъдеще на света - който не е със САЩ е против САЩ, приказката свърши

Геополитическото бъдеще на света - който не е със САЩ е против САЩ, приказката свърши

Неутралната позиция на ЕС и Германия не е съюзна, новият съюз е на Англосферата