Отношенията между Китай и Русия са от особено значение в тази ера на глобална турбуленция и промяна, коментира пред "Синхуа" външният министър Ван И, двете страни са важни стабилизиращи сили на световната политическа арена.

"В момента международната общност преживява исторически тест за многостранност и едностранност, сътрудничество и конфронтация. Отделни държави едностранно преследват други, произволно се намесват във вътрешните работи на държавите, опитвайки се да ограничат и упражнят натиск върху Китай и Русия, а също така да навредят на стабилността и сигурността", обясни той.

"Сближаването на Китай и Русия е каменно, нашето приятелство е неразрушимо и стратегическото сътрудничество на двете страни не се влияе от външната среда. Във времена на глобални турбуленции и промени надеждните китайско-руски отношения са още по-важни за поддържането на регионалния и глобалния мир и сигурност".

"Китай и Русия се превърнаха в важни стабилизиращи сили на съвременната международна арена. Пандемията от коронавируса ускори еволюционното развитие на света. В тази нова ситуация Китай и Русия дълбоко обмислят как да поддържат, консолидират и развиват руско-китайските отношения. Това не се дължи само на развитието, възраждането на двете страни и благосъстоянието на народите, това също има глобално значение", добави Ван И.

По думите му, по време на разговорите, проведени в Москва с руския си колега Сергей Лавров, е постигнато споразумение за сътрудничество между Китай и Русия в четири области: борба с епидемията, разработване на модел на мирно съжителство на двете сили, засилване на взаимодействието във високотехнологичната сфера и отстояване на международното правосъдие.

Геополитическото бъдеще на света - който не е със САЩ е против САЩ, приказката свърши

Геополитическото бъдеще на света - който не е със САЩ е против САЩ, приказката свърши

Неутралната позиция на ЕС и Германия не е съюзна, новият съюз е на Англосферата

Ван И отбеляза, че чужди сили се опитват да започнат нов кръг от цветни революции в Азия.

"През последните години отношенията между Китай и съседните страни се развиват по положителен начин. В същото време нестабилността в света се увеличава, регионалната сигурност е изправена пред нови заплахи и предизвикателства. Активизират се международните терористични организации, както и "трите сили на злото"(тероризъм, екстремизъм и сепаратизъм) в региона".

"Някои чужди сили се намесват във вътрешните работи на региона под различни предлози и дори се опитват да лансират нова вълна от цветни революции", обясни той.

"В същото време, за да поддържат еднополярно господство, чуждите сили измислят всякакви лъжи, умишлено клеветящи Китай, Русия и други страни с активно развиваща се икономика, упражняват неразумен натиск до такава степен, че дори принуждават някои страни да избират своите съюзници, опитвайки се да започнат нова Студена война".

Според него "подобно поведение, което подкопава границите на международните отношения, не отговаря на общите интереси на страните по света, подобни действия няма да получат одобрението на международната общност и несъмнено ще оставят безславна следа в историята".

По думите му "Русия, Централна Азия и Монголия са важни съседи на Северозападен Китай. Китай обръща голямо внимание на ситуацията в региона, искрено се надява на дългосрочна стабилност, развитие и просперитет на всички страни".

САЩ започват да въоръжават "Крепостта Тайван" срещу Китай

САЩ започват да въоръжават "Крепостта Тайван" срещу Китай

Продават до седем основни оръжейни системи, включително мини, ракети и дронове