"Ние се движим в много опасна посока. Нашият свят не може да си позволи бъдеще, в което двете най-големи икономически сили ще разделят планетата и ще настъпи голям разрив", коментира генералният секретар на ООН Антонио Гутериш по време на общия политически дебат на високо равнище от 75-ата сесия на Общото събрание на ООН. 

Той добави, че "след което всяка от тези сили ще има свои собствени търговски и финансови правила, интернет и ресурси за изкуствен интелект. Трябва да направим всичко възможно, за да избегнем нова Студена война".

Гутериш също предупреди, че "технологичното и икономическо разделяне неизбежно рискува да доведе до геополитически и военни конфликти. Трябва да избягваме това по всякакъв начин".

75 г. от ООН: Гутериш поиска подобряване на управлението на света

75 г. от ООН: Гутериш поиска подобряване на управлението на света

В един свързан свят ние се нуждаем от мрежов мултилатерализъм

Гутериш коментира, че въоръжени движения от Камерун до Колумбия, Филипините и на други места са отговорили на първоначалния му призив за прекратяване на огъня. Но има причини да се обнадеждаваме, каза той, като посочи новото мирно споразумение в Судан, афганистанските мирни преговори и прекратяване на огъня до голяма степен в сирийската провинция Идлиб, Украйна и другаде.

"Светът се нуждае от глобално прекратяване на огъня, за да спре всички горещи конфликти", каза Гутериш. 

Ръководителят на ООН произнесе речта си в голямата зала на Общото събрание, където бе разрешено присъствието само на един дипломат с маска от всяка от 193-те държави-членки. "В свят, обърнат с главата надолу, тази зала на Общото събрание е сред най-странните гледки от всички", каза Гутериш. "Пандемията COVID-19 промени нашата годишна среща до неузнаваемост. Но това я прави по-важна от всякога."

Сред изказващите се във вторник са президентът на САЩ Доналд Тръмп и президентът на Бразилия Жаир Болсонаро, чиито държави отчитат съответно най-високата и втората най-голяма смъртност от коронавирус Изказват се и китайският президент Си Дзинпин, откъдето произхожда вирусът, и президентът на Русия Владимир Путин, който предизвика международен скептицизъм с бързото си разработване на ваксини.

Тръмп призова световните лидери да поставят своите страни на първо място

Тръмп призова световните лидери да поставят своите страни на първо място

Самият той поставя страната си на първо място и "това е нормално"

Тръмп бе подготвил реч, в която иска светът "да държи Китай отговорен за техните действия", свързани с пандемията на коронавируса.

"Китайското правителство и Световната здравна организация - която на практика се контролира от Китай - фалшиво заявиха, че няма доказателства за предаване от човек на човек", според извадки, публикувани преди речта му, цитирани от "Ройтерс" и АП.

"По-късно те излъгаха, че хората без симптоми няма да разпространяват болестта ... ООН трябва да държи Китай отговорен за техните действия".

Тръмп записа на речта си в понеделник в Белия дом. Президентът на САЩ обеща да разпространи ваксина и каза: "Ще победим вируса, и ще сложим край на пандемията и ще навлезем в нова ера на просперитет, сътрудничество и мир".

Си Дзинпин: Китай няма намерение да води студена или гореща война

Си Дзинпин: Китай няма намерение да води студена или гореща война

Иска да разрешават спорове чрез диалог и преговори

Тръмп, чест критик на ООН, също казва, че ако ООН иска да бъде ефективна, трябва да се съсредоточи върху "реалните проблеми на света", като "тероризъм, потисничество на жените, принудителен труд, трафик на наркотици , трафик на хора, религиозно преследване и етническо прочистване на религиозните малцинства."

Тръмп заявява, че САЩ подкрепят "хората от Куба, Никарагуа и Венецуела в справедливата им борба за свобода".

"Постигнахме значителен пробив с две мирни споразумения в Близкия изток. След десетилетия липса на напредък Израел, Обединените арабски емирства и Бахрейн подписаха историческо мирно споразумение в Белия дом", обяснява американският президент и описва сделката като "зората на нов Близък изток".

"Възнамеряваме скоро да сключим още няколко споразумения. Никога не съм бил по-оптимистичен за бъдещето на региона. На този пясък вече няма кръв", допълва Тръмп и коментира, че САЩ "вдъхнаха нов живот" на НАТО.

ООН посреща нещастен 75-годишен рожден ден

ООН посреща нещастен 75-годишен рожден ден

Създадена да не допуска войните от ХХ век, не може да спре възраждането на съперничеството между великите сили