Председателят на EK Урсула фон дер Лайен изнесе реч на пленарния дебат на Европейския парламент относно встъпването в длъжност на новия президент на Съединените щати и настоящата политическа ситуация.

Tя похвали Джо Байдън като "послание за изцеление на дълбоко разделена нация", но също и като "послание на надежда за свят, който чака САЩ да се върнат в кръга на съмишлениците".

Фон дер Лайен ясно заяви, че лидерството на ЕС и САЩ е необходимо за справяне с многото глобални предизвикателства, които се нуждаят от подобряване на глобалното сътрудничество. 

Припомняйки шокиращите кадри от щурма на Капитолия, фон дер Лайен предупреди, че някои хора в Европа могат да изпитват подобни чувства и призова за действие, за да се предотврати разпространението на съобщения за омраза и дезинформация.

Шефът на "Туитър": Блокирането на Тръмп е правилно, но създава опасен прецедент

Шефът на "Туитър": Блокирането на Тръмп е правилно, но създава опасен прецедент

"Не празнувам и не се гордея с това"

"Въпреки дълбоко вкорененото ни доверие в европейската демокрация, ние не сме имунизирани срещу подобни събития. И в Европа има хора, които се чувстват в неравностойно положение, които са много ядосани. Трябва да се стремим да се справим с проблемите и проблемите на всеки наш гражданин, като - напълно оправданият - страх от икономическо изоставане от пандемията. Трябва да наложим демократични граници на необузданата и неконтролирана политическа власт на интернет гигантите."

Тя подчерта важността на иновациите и възможностите на съвременните технологии в този контекст, които обаче "никога не трябва да означават, че други решават как да живеем живота си". Тя се позова по-специално на представените наскоро Закон за цифровите услуги и Законът за цифровия пазар, които ще гарантират, че властта на основните платформи над публичния дебат е подчинена на ясни принципи, прозрачност и отчетност; че основните права на потребителите са защитени; и осигуряват равни условия за иновативен дигитален бизнес.

Урсула фон дер Лайен отправи предложение до новата администрация на САЩ, за да дефинира общ глобален подход: "Заедно бихме могли да създадем правилник за цифрова икономика, който да е валиден в световен мащаб: от защитата на данните и поверителността до сигурността на критична инфраструктура. Сбор от правила, базирани на нашите ценности: човешки права и плурализъм, защита на личния живот."

За Меркел е "проблематично" изгонването на Тръмп от "Туитър"

За Меркел е "проблематично" изгонването на Тръмп от "Туитър"

Свободата на мнението било фундаментално право от "елементарна значимост"

Социалните медии предоставят на Доналд Тръмп платформа за разпространение на лъжи и омраза от години, коментира външния министър на Германия Хайко Маас, който предлага механизмите за регулиране на дейността на цифровите платформи, на онлайн конференция "Правата на човека в ерата на изкуствения интелект - Европа като разработчик на международни стандарти в областта на изкуствения интелект". Събитието е организирано от Германското външно министерство и Министерството на правосъдието.

"Актовете на насилие в Капитолия във Вашингтон ни шокираха всички, но те не изникнаха изведнъж. В продължение на години социалните медии предлагаха на президента Тръмп сцена, от която той може да разпространява лъжи и омраза", каза Маас.

"И изведнъж те забраниха на Тръмп да използва техните платформи", каза той. Според министъра, "техният бизнес модел се основава на поляризация".

Захарова: Блокирането на Тръмп в социални медии е ядрен взрив в кибер среда

Захарова: Блокирането на Тръмп в социални медии е ядрен взрив в кибер среда

Това е удар по демократичните ценности, декларирани от Запада

Според Маас, "правото не трябва да се оставя на алгоритми или мениджъри в Силициевата долина да решават къде е разделителната линия между свободата на изразяване и престъпното разпалване на омразата. Това трябва да се определи от демократичните парламенти и правителства - въз основа на принципите на върховенството на закона и спазването на правата на човека. Интернет не познава националните граници. Следователно трябва да установим международни норми", предложи министърът.

Маас коментира, че светът има "китайски цифров модел, който поставя технологията в услуга на държавното наблюдение и репресии" и модел от Силициевата долина с "неограничена пазарна ориентация и монополни компании".

Следователно светът се нуждае "от строги правила, за да защитим частната сфера", каза той.

"Искаме да работим с партньори по целия свят, така че ползите от съвременните технологии да са ползи за демокрацията. Убеден съм, че американският президент Байдън ще бъде силен партньор в това". ЕС трябва да подобри своите цифрови възможности.

Тръмп, технологичните платформи и телевизията задушиха свободата на медиите

Тръмп, технологичните платформи и телевизията задушиха свободата на медиите

Свободата на медиите се е влошила рязко