Германският канцлер Ангела Меркел смята изгонването на американския президент Доналд Тръмп от "Туитър" за "проблематично". Това обяви нейният говорител, цитиран от "Асошиейтед прес".

"Туитър" завинаги блокира Тръмп от социалната мрежа в петък, позовавайки се на "риск от по-нататъшно подбуждане към насилие" след щурмуването на сградата на Конгреса на САЩ (Капитолия) от поддръжници на отиващия си президент.

Twitter блокира профила на Тръмп завинаги

Twitter блокира профила на Тръмп завинаги

Заради риск от по-нататъшно подбуждане към насилие...

Запитан за решението на "Туитър", говорителят на Меркел Щефен Зайберт заяви, че операторите на социални мрежи "носят голяма отговорност политическата комуникация да не бъде отровена от омраза, от лъжи и от подбуждане към насилие".

Той настоя, че е правилно да не се "отстъпва", когато се публикува такова съдържание, например като се маркира.

Ала Зайберт изтъкна също така, че свободата на мнението е фундаментално право от "елементарна значимост".

"Това фундаментално право може да бъде ограничавано, но съгласно закона и в рамките, определени от законодателите - не според решение на ръководството на социалните медийни платформи", изтъкна той пред репортери в Берлин, като допълни: "Погледнато от този ъгъл, канцлерът смята за проблематично, че профилите на президента на САЩ вече са трайно блокирани."

"Фейсбук" в четвъртък блокира профила на Тръмп до 20 януари, деня на встъпването в длъжност на новоизбрания президент Джо Байдън, и вероятно за неопределено време.

Самата Меркел няма профил в "Туитър", въпреки че Зайберт има, както и много германски министри.

Facebook блокира профила на Тръмп до края на мандата му

Facebook блокира профила на Тръмп до края на мандата му

"Докато мирният преход на властта завърши"