Facebook блокира президента на САЩ Доналд Тръмп "за неопределено време". Това обяви главният изпълнителен директор на най-голямата социална мрежа Марк Зукърбърг в публикация.

Зукърбърг изтъкна, че компанията смята, че "рисковете да се позволи на президента да продължи да използва нашата услуга през този период са просто прекалено големи". Заради това Facebook удължава блокирането, което вече е направил на профила на Тръмп, забрана, която ще продължи поне през следващите две седмици, "докато мирният преход на властта завърши".

Съветници на Тръмп: Той беше "психически недостъпен" при щурма срещу Конгреса на САЩ

Съветници на Тръмп: Той беше "психически недостъпен" при щурма срещу Конгреса на САЩ

Избягвали го като "чума"

Действието се случва ден след като насилствени поддръжници на Тръмп нахлуха в сградата на Конгреса на САЩ, докато законодателите работеха за удостоверяване на резултатите от изборите, в които Джо Байдън беше избран за следващ президент на САЩ.

Докато екстремистите щурмуваха Капитолия, мнозина призоваха Тръмп да поиска от своите привърженици да се оттеглят. В записано видео Тръмп каза "върнете се у дома, обичаме ви, много сте специални", но не осъди действията им.

Той също така използва видеото, за да продължи безпочвено да твърди, че президентските избори през 2020 г. са били фалшифицирани и че той е спечелил с "голяма преднина".

Facebook изтри видеоклипа, защото "след щателно обмисляне на въпроса смятаме, че той допринася, а не намалява риска от продължаващо насилие". "Туитър" отговори, като премахна три от публикациите на Тръмп, включително едно от видеата, и заключи акаунта му, докато той ги изтрие. След това Тръмп изтри туитовете.

Тръмп обеща да не прави спънки при предаването на властта на Байдън

Тръмп обеща да не прави спънки при предаването на властта на Байдън

Въпреки че бил напълно несъгласен с резултата от изборите

Тръмп използваше "Туитър" редовно през цялия си мандат, като избра платформата като свой рупор. Компанията маркира негови публикации от май, когато за пръв път сложи етикет за проверка на фактите в негов туит, в който той каза, че гласуването по пощата щяло да доведе до фалшифицирани "манипулирани избори".

Мнозина призоваха за блокиране на профила на Тръмп в "Туитър", а някои за пореден път поискаха подобно действие в сряда на фона на обсадата на Капитолия. Но според политиките на фирмата по отношение на световните лидери, Тръмп се радва на известна защита от блокиране и от изтриване на неговите туитове. Според "Туитър" това, което той трябва да каже, е в интерес на обществеността, дори ако нарушава правилата.

Twitter "заключи" Тръмп за 12 часа

Twitter "заключи" Тръмп за 12 часа

След като в последните месеци отбелязваше като "съмнителни" почти всичките му съобщения