Все още действащият президент на САЩ Доналд Тръмп публично призна, че ще напусне поста на 20 януари, като обеща организирано предаване на властта, след като Конгресът потвърди победата на избрания президент Джо Байдън в Избирателната колегия.

"Въпреки че съм напълно несъгласен с резултата от изборите и фактите ме подкрепят, въпреки това ще има подреден преход на 20 януари", увери Тръмп в изявлението, повтаряйки лъжливи твърдения, които той изказва през последните два месеца относно това, че изборите му били откраднати. 

Конгресът на САЩ избра - Байдън е президент

Конгресът на САЩ избра - Байдън е президент

Байдън получи 306 гласа срещу 232

"Винаги съм казвал, че ще продължим борбата си, за да гарантираме, че се отчитат само законни гласове. Въпреки че това представлява краят на най-великия първи мандат в президентската история (на САЩ), това е само началото на нашата борба да направим Америка отново велика", настоява още отиващият си държавен глава на САЩ.

Тръмп, който отказа да признае загуба на изборите, вчера насъска поддръжниците си, които по-късно щурмуваха сградата на Конгреса на САЩ (Капитолия) в опит да спрат конгресмените да преброят гласовете на електорите в Избирателната колегия.

В резултат на бунта загинаха четирима души - една жена беше застреляна, а други трима са били в много тежко състояние според полицията, а някои в кабинета на Тръмп провеждат предварителни разговори за позоваване на 25-та поправка на Конституцията за отстраняването му от длъжност според високопоставен източник в Републиканската партия.

Четирима убити, 50 задържани и десетки иззети оръжия след блокадата на US Конгреса

Четирима убити, 50 задържани и десетки иззети оръжия след блокадата на US Конгреса

Продължава работата на двете камари за избор на президент