Съветници на президента на САЩ Доналд Тръмп са се отказали от опитите си да комуникират с него при атаката срещу сградата на Конгреса на САЩ (Капитолия), наричайки го "психически недостъпен", съобщават американските медии.

Тръмп е бил откъснат от реалността, след като негови поддръжници нахлуха в Капитолия според множество информации, цитиращи близки до него.

Твърди се, че съветниците на Тръмп са се отказали от опитите да общуват с него по време на кризата.

По време на атаката, която принуди Конгресът временно да се откаже от процеса по удостоверяване на изборната победа на Джо Байдън, Тръмп беше в Белия дом, защитавайки своите привърженици и отказвайки да осъди насилието, посочва "Вашингтон пост".

Тръмп обеща да не прави спънки при предаването на властта на Байдън

Тръмп обеща да не прави спънки при предаването на властта на Байдън

Въпреки че бил напълно несъгласен с резултата от изборите

Служител от администрацията е определил президента като "абсолютно чудовище", който е "толкова обсебен от тази идея, че е бил третиран несправедливо, че не може да види по-голямата картина".

Официалното лице визира отдавнашните и неверни твърдения на Тръмп, че президентските избори през 2020 г. били откраднати заради изборни измами - твърдения, които многократно бяха отхвърляни в съда.

Axios пише, че най-близките приятели на Тръмп и служители на Белия дом "го избягват като чума" и че "са се отказали да се опитват да общуват с него, смятайки го за психически недостъпен".

В сряда следобед американско време репортерът на "Ню Йорк таймс" Маги Хаберман заяви, че съветниците на Тръмп се опитват да го накарат да публикува категорично изявление срещу насилието, но той "игнорира тези настойчиви молби".

Хаберман също съобщи, цитирайки съветник на Тръмп, че хора, близки до Тръмп, са "сигурни, че президентът е искал това и му се радва".

"Един от най-отвратителните дни за демокрацията": медиите в САЩ за щурма на Капитолия

"Един от най-отвратителните дни за демокрацията": медиите в САЩ за щурма на Капитолия

"Черен ден за американската демокрация"

Според "Политико" около Тръмп е имало по-малко персонал от нормалното. Изданието отбеляза, че в този ден старши съветникът на Белия дом Джаред Къшнър е пътувал от Близкия изток.

"Не знам кой се свързва с него в момента", цитира "Политико" бивш висш служител от администрацията.

Един републиканец, когото "Политико" определи като близък с Тръмп, също е казал пред изданието: "Не искам да говоря с него ... Какво ще кажа? Това е един от онези моменти, когато не знам дали искам да бъда замесен."

Според "Вашингтон пост" Тръмп е бил толкова ядосан на вицепрезидента Майк Пенс, който председателстваше сесията на Конгреса, че "той не е могъл да мисли трезво".

От "красиво" до "позорно": светът реагира на щурма на тълпата срещу Конгреса на САЩ

От "красиво" до "позорно": светът реагира на щурма на тълпата срещу Конгреса на САЩ

По времето на Тръмп САЩ загубиха ореола си на пример за света

През последните дни Тръмп многократно призова Пенс да отхвърли гласовете на Избирателната колегия за Байдън и вместо това да обяви Тръмп за победител в изборите през 2020 г. - нещо, което вицепрезидентът няма правомощия да направи.

След като метежниците нахлуха в Капитолия, президентът продължи да атакува резултатите от изборите в "Туитър". Около два часа и половина по-късно той пусна видео, призоваващо своите поддръжници да спрат насилието в Капитолия.

Но във видеото президентът продължи да прокарва лъжливите си твърдения, че изборите му били откраднати, и каза на своите поддръжници: "Обичаме ви; вие сте много специални."

По-късно "Туитър" блокира достъпа на Тръмп до профила му, като се позова на гореспоменатите туитове и видео. Социалната мрежа обаче заяви, че Тръмп е премахнал туитовете, довели до блокирането му, и че ще получи достъп до профила си отново днес.

Twitter "заключи" Тръмп за 12 часа

Twitter "заключи" Тръмп за 12 часа

След като в последните месеци отбелязваше като "съмнителни" почти всичките му съобщения