Поддръжниците на все още действащия президент на САЩ Доналд Тръмп през нощта на 7 януари пробиха полицейския кордон на Капитолийския хълм във Вашингтон и проникнаха в сградата на Конгреса, като попречиха на конгресмените да утвърдят победата на демократа Джоузеф Байдън на президентските избори. Атаката на демонстрантите срещу Капитолия беше предшествана от митинг, пред който говори Тръмп. Той отново отказа да признае поражение и настоя, че изборите са били фалшифицирани. Ето и реакциите на някои от най-популярните американски медии на случилото се.

The Hill: "Конгресът на САЩ рано тази сутрин официално потвърди победата на Джоузеф Байдън, след като гневна тълпа, подкрепяща президента Доналд Тръмп, нахлу в сградата. Тази безпрецедентна атака срещу символа на американската демокрация нанесе щети на сградата, като поне един от протестиращите е мъртъв, а законодатели от двете партии бяха шокирани от безпрецедентната заплаха за тяхната безопасност... Кадри, заснели привърженици на Тръмп, разбиващи прозорци, влизащи в сблъсъци с полицията на Капитолия и пръскащи се из залите на сградата, бързо обиколиха света, което доведе до объркване във Вашингтон, страната и целия свободен свят, в резултат на което законодатели от двете партии обвиниха президента в организирането на безредиците... Терор и хаос царуваха в сградата на Конгреса, докато законодателите първо получиха противогази и в крайна сметка бяха евакуирани... В резултат на това много законодатели от Демократическата партия призоваха за стартирането на нова процедура за импийчмънт и дори за незабавното отстраняване на Тръмп от власт в съответствие с 25-ата поправка на Конституцията на САЩ, въпреки факта, че той трябва да напусне Белия дом след две седмици - в деня на встъпването в длъжност на Байдън... Хаосът на Капитолийския хълм в сряда се превърна в черен ден за американската демокрация, който, както смятат законодатели, е подкопал репутацията на страната в очите на останалия свят."

От "красиво" до "позорно": светът реагира на щурма на тълпата срещу Конгреса на САЩ

От "красиво" до "позорно": светът реагира на щурма на тълпата срещу Конгреса на САЩ

По времето на Тръмп САЩ загубиха ореола си на пример за света

"Ню Йорк Таймс": "Провокационната реторика на Тръмп подтикна тълпата да щурмува Капитолия... Президентът трябва да носи отговорност - чрез процедура за импийчмънт или наказателно преследване. Същото важи и за неговите поддръжници, извършили насилствени действия. С времето трябва да се проведе и разследване на действията на полицията на Капитолия, която не успя да предотврати нападението, въпреки че плановете бяха обявени публично... Лидери на Републиканската партия също носят част от отговорността за нападението над Капитолия... Въпросът е ще стане ли този ден за Америка началото на потъването в нова тъмна епоха на разделение или ще я завърши."

"Вашингтон пост": "Правила, разпоредби, закони, дори самата конституция струват нещо само ако хората вярват в тях. Американците носят предпазни колани, спазват правилата за движение, плащат данъци и гласуват, защото вярват в системата и тази вяра позволява на всичко да функционира. Най-високопоставеният глас в страната подтикна да се подкопае тази вяра не само чрез публикации в "Туитър", но и като ги подстрекава към действие. Тръмп е заплаха и докато той остава в Белия дом, страната ще бъде в опасност."

Конгресът на САЩ избра - Байдън е президент

Конгресът на САЩ избра - Байдън е президент

Байдън получи 306 гласа срещу 232

USA Today: "Вицепрезидентът на САЩ Майкъл Пенс потвърди рано в четвъртък, че Джоузеф Байдън е удържал победа над президента Доналд Тръмп, като по този начин официално приключи президентската надпревара през 2020 г., загуба в която Тръмп отказа да признае... Това беше предшествано от продължили няколко часа безпрецедентни хаос и насилие в залите на сградата на Конгреса, след като разярена тълпа нахлу в Капитолия, за да прекъсне процеса - обикновено символичен - на потвърждаването на резултатите от президентските избори... Осъзнавайки, че всички възможни варианти за ревизия на изборните резултати на 3 ноември са изчерпани и че страната е разтърсена от изблика на насилие на Капитолийския хълм, Тръмп заяви за първи път днес, че ще напусне Белия дом на 20 януари, предавайки властта "по надлежния ред".

Четирима убити, 50 задържани и десетки иззети оръжия след блокадата на US Конгреса

Четирима убити, 50 задържани и десетки иззети оръжия след блокадата на US Конгреса

Продължава работата на двете камари за избор на президент

CNN: "Америка предстои да преживее още 13 дни на опасности преди да си тръгне неуравновесеният главнокомандващ, който изпрати тълпата в Капитолия на САЩ в хода на метеж, който унищожи 220-годишната традиция на мирно предаване на властта. Дори помощници на президента Доналд Тръмп в Белия дом бяха ужасени от неговото подстрекателско поведение, последвало разрива с неговия ултралоялен вицепрезидент Майк Пенс, който отказа да се присъедини към напразен, но разрушителен опит да отмени резултатите от изборите... В един от най-ужасните дни в историята на Америка мародерстващи хулигани преминаха от подстрекавания от Тръмп митинг към щурм на Капитолия. Целта им беше да спрат депутатите, които окончателно утвърдиха победата на новоизбрания президент Джо Байдън преди встъпването в длъжност на 20 януари. Но хаосът, който започна, когато бунтовниците счупиха прозорци, блокираха законодателите и проникнаха в помещенията на Камарата на представителите и Сената, имаше обратен ефект, ускорявайки момента на окончателното отхвърляне на президента и неговите безпочвени твърдения за откраднати избори...

Президентският историк Дъглас Бринкли изрази загриженост относно щетите, които един разбит и озлобен президент може да причини през следващите две седмици. "Във федералните ведомства трябва да следят изкъсо Доналд Тръмп, защото той действа и мисли нерационално", предупреждава Бринкли...

Горчивите чувства, които Тръмп предизвика, не възникнаха само у десетките хиляди негови поддръжници, събрали се във Вашингтон. Президентът и неговите подстрекателски медии посяха семената на разрушително недоверие към демокрацията в цялата страна. Мнозинството от гласувалите за Тръмп не са агресивни. Милиони от тях обаче повярваха в изявленията му за откраднатите избори и смятат, че страната им се отнема. Това дава основание да се предполага, че безредиците в сряда не са просто предсмъртната агония на неуспешно президентство, а отровна сила, която не само ще осуети надеждите на Байдън за изцеление на разделенията (в страната), но ще продължат да я тровят, след като Тръмп напусне поста, което ще му даде платформа за продължаване на екстремизма."

NBC: "До сряда никога не се е случвало в САЩ президентът да призовава хората да щурмуват Капитолия. Освен това са изминали повече от 150 години от деня, в който много законодатели подкрепиха действията на метежниците - от времената на Гражданската война в САЩ (1861-1865) това не се е случвало... Това, което се случи, бележи един от най-отвратителните дни за демокрацията в човешката памет... Когато Тръмп напусне поста след две седмици - ако не бъде свален преди това - републиканците във Вашингтон ще продължат да спорят как да се поправят последствията от напускането му. Едно нещо е ясно: каквото и да прави Тръмп, колкото и да е опасен за обществото или републиката, поне шепа амбициозни републиканци ще се борят за това да оглавят движение в посоката, която той посочи."

Бомби открити във Вашингтон, в Конгреса - убити

Бомби открити във Вашингтон, в Конгреса - убити

Протестиращите започват да се разотиват