Съмишленици на американския президент Доналд Тръмп организираха протести в страната, които се ожесточават, съобщиха световните информационни агенции.

Съобщава се, че голяма група протестиращи се е опитала да щурмува сградата на Конгреса. Те са стигнали до сблъсъци с полицията и са успели да пробият редица защити около сградата, но органите на реда са ги спрели.

Това е съобщил сенаторът Джеймс Ланкфорд, който председателстваше заседанието на горната камара.

Започнала е евакуация на офиси. На намиращите се в района е препоръчано да избягват движението.

Съобщава се, че вицепрезидентът Майк Пенс също е бил евакуиран.

Репортерите са били отделени в специални помещения от служителите на Конгреса.

Припомняме, че съобщенията за проникване в сградата в началото бяха противоречиви.

По последни данни, демонстранти все пак са успели да проникнат в сградата. Полицията е извадила оръжие срещу тях и ги е призовала да напуснат.

Според последната информация, вече има данни за простреляни. Жена е била ранена и е в критично състояние.

Националната гвардия е била изпратена на мястото.

"Това е епично, епично. Връщаме си Капитолия обратно, слава Богу.", "Президентът ни покани тук и ние не си тръгваме", са заявили демонстранти.

Припомняме, че това се случва, докато конгресмените трябва финално да обявят кой е новият американски президент.

Заседанието на двете камари Конгреса на САЩ за одобряване на резултатите от президентските избори обаче беше спряно поради възражения на републиканците.

Кметът на Вашингтон, окръг Колумбия, разпореди полицейски час в столицата на страната, започващ в 18:00 в сряда и завършващ в 18 часа в четвъртък.

Съгласно правилата, само тези, които са получили специално разрешение, включително служители на първа линия и акредитирани журналисти, могат да бъдат на улицата. Забраната важи и за тези, които пътуват с кола.

Съвместното заседание на Сената и Камарата на представителите на САЩ за одобряване на резултата от президентските избори през ноември беше прекратено в сряда, след като редица конгресмени от републиканската партия представиха своите възражения на тази сесия.

Припомняме, че подобно развитие се очакваше и вероятно гласуването ще се проведе в четвъртък.

Републиканци спряха заседанията на Конгреса за определяне на новия президент

Републиканци спряха заседанията на Конгреса за определяне на новия президент

Протестите в страната се ожесточават

Тази среща на двете камари на Конгреса беше излъчена на живо от американски новинарски канали. Срещата беше прекъсната няколко минути след началото - с обявяването на резултатите от изборите за щата Аризона.

Републиканецът Пол Госар, член на Камарата на представителите от тази държава, се противопостави на одобряването на резултатите от изборите в Аризона.

Според него той и 60 негови колеги са подали възражението заедно.

"Ние възразяваме срещу преброяването на електоралните гласове в Аризона", каза Госар.

В същото време, щатът Джорджия вероятно ще има двама сенатори-демократи, което ще позволи на партията да контролира горната камара в Конгреса.

Очаквано президентът Доналд Тръмп отказва да се признае за победен, като отхвърли и изборите в Джорджия.

Той настоя вицепрезидентът Майк Пенс да не признава победата на демократа Джо Байдън. Пенс обаче настоя, че ще изпълни правомощията си по Конституция.

"Някои смятат, че като вицепрезидент трябва едностранно да приемам или отхвърлям електорални гласове. Други смятат, че електоралните гласове никога не трябва да бъдат оспорвани на съвместното заседание на двете камари на Конгреса. След внимателно проучване на нашата Конституция, нашите закони и нашата история, вярвам, че нито една от тези гледни точки не е вярна ", се казва в писмото на Пенс, разпространено от Белия дом, което той изпрати до американските конгресмени преди съвместното заседание."

Байдън убеден, че демократите печелят Сената, Тръмп обвини във фалшификация
Обновена

Байдън убеден, че демократите печелят Сената, Тръмп обвини във фалшификация

Напрежение се надига в страната след оспорвания вот

На това изявление, държавният глава отговори очаквано остро:

"Пенс нямаше смелостта да направи това, което е трябвало да бъде направено, за да защити нашата държава и нашата конституция, като даде възможност на щатите да удостоверят коригираните, а не измамните или неточните данни, които са били помолени да удостоверят преди това. САЩ изискват истината!", написа той в "Туитър".

Също очаквано, от социалната мрежа маркираха и тази публикация като "съмнителна".

Тръмп и съмишленици вярват, че изборите са "откраднати".

"Моля, подкрепете нашата полиция и правоприлагащите органи на Капитолия", написа Тръмп в Twitter повече от час след пробива на Капитолия. "Те наистина са на страната на нашата страна. Останете спокойни!"

По-рано на митинг пред Белия дом, той настоя събралите се да не се отказват и борят до край за победата.

Той е призовал за мирни протести, на фона на сблъсъците тази вечер.

Адвокатът му Руди Джулиани, който водеше делата на Тръмп по оспорване на вота пред съдилищата, също е призовал за спазване на реда.

Вицепрезидентът Пенс също взе отношение по повод размириците.

"Мирният протест е право на всеки американец, но тази атака срещу нашия Капитолий няма да бъде толерирана и участниците ще бъдат преследвани в пълната степен на закона. Насилието и разрушенията трябва да спрат и трябва да спрат сега. Всеки замесен трябва да уважава служителите на реда и незабавно да напусне сградата", написа той в "Туитър".

В същото време обаче, нараства натискът върху Тръмп както да не оспорва поражението си, така и да осъди вандалските прояви на съмишлениците си.

Преразглеждането на резултатите от настоящите американски президентски избори от Конгреса на САЩ би причинило непоправими щети на страната. Това предупреждение бе издадено в сряда от лидера на мнозинството в Сената Мич Макконъл, който е член на партията на действащия президент Доналд Тръмп.

В "Туитър" потребители коментираха, че тази негова изява е смешна и закъсняла сега, след като по-рано процедурата по импийчмънт на Тръмп бе провалена в Сената.

На същото обърна внимание по-рано сенаторът републиканец Мит Ромни, стар критик на Тръмп. Според него, поведението на Тръмп е позорно - както за самия него, така и за страната. Той не уважава вота на избирателите, настоя Ромни.

Байдън също коментира "безпрецедентния акт" в "Туитър".

"Америка е много по-добра от това, което виждаме днес. Призовавам президента Тръмп да изпълни клетвата си и да защити Конституцията, като поиска прекратяване на тази обсада. Нека бъда много ясен: сцените на хаоса в Капитолия не представляват кои сме ние. Това, което виждаме, са малък брой екстремисти, стигнали до беззаконие. Това не е несъгласие и трябва да свърши. Сега."

Във връзка с настъпилите безредици във Вашингтон съветваме всички български граждани, намиращи се на територията на Федералния окръг Колумбия, да не излизат навън. Това призоваха от Външно министерство.

Междувременно, други държави вече започнаха да излизат с официални коментари за събитията в САЩ.

Турското външно министерство призова всички партии в САЩ да използват умереност и здрав разум. Турция следи "тревожните" събития в САЩ, включително опитите за щурм на сградата на Капитолия, се казва в изявление на министерството.

"Ние вярваме, че САЩ ще преодолеят тази вътрешна криза спокойно", се казва още в изявлението.

На турските граждани в САЩ се препоръчва да стоят далеч от местата, където се провеждат демонстрации.