Докато новоизбраният президент на САЩ Джо Байдън изрази увереност, че демократите ще доминират в Сената, то настоящият държавен глава Доналд Тръмп за пореден път обвини опонентите си във фалшификация.

Байдън заяви в сряда, че се надява, че демократът Джон Ософ ще победи, след като другият демократ Рафаел Уорнък спечели едно от двете места в Сената на САЩ в щата Джорджия.

В изявление Байдън обеща да работи и с двете партии за справяне с пандемията COVID-19 и да продължи напред с номинациите си в кабинета, предаде "Ройтерс".

Джорджия пише история - избра първия чернокож сенатор
Обновена

Джорджия пише история - избра първия чернокож сенатор

Демократите са близо до мнозинство в Сената

В "Туитър", Тръмп изригна гневно, че "тези негодници провалиха сенатор Дейвид Пердю. "Фалшиви избори!", заключи президентът, а социалната мрежа маркира и това негово изявление като съмнително.

Припомняме, че Уорнък е първият чернокож от Джорджия, който печели място в Сената на САЩ. Пасторът от баптистка църква в Атланта е и първият демократ от 20 г., който ще представлява Джорджия в Сената. Избирането му е кулминация на усилията на бившия лидер на малцинството в долната камара на Конгреса на Джорджия Стейси Ейбрамс и други активисти, които помогнаха за привличането на много демократични избиратели в традиционно републиканския щат.

Уорнък ще се присъедини към републиканския сенатор Тим Скот от Южна Каролина като единствените афроамериканци от Юга. Но пасторът ще бъде първият чернокож демократ от Юга, който ще заеме място в Сената на САЩ. Той също става 11-ият чернокож в историята на страната, който ще служи в горната камара.

33-годишният Джон Ософ пък, който е на път да спечели срещу милиардера Дейвид Пердю, отново ще "пише история", тъй като ще бъде първият сенатор от еврейски произход от Юга, като и най-младият сенатор демократ, избиран след Байдън от 1973-та година насам.

Бившият разследващ журналист Ософ, който води в надпреварата, вече обяви победа и благодари на подкрепилите го. Но резултатите все още не са окончателни.

Демократите са близо да спечелят мнозинство в Сената на САЩ, което би означавало, че ще контролират Камарата на представителите, Сената и Белия дом след четири турбулентни години на управление на Доналд Тръмп.

Снимка 512584

Източник: EPA/БГНЕС

Обикновено републиканците са фаворити в традиционно консервативния щат. Но демократите се надяват изненадващата победа на Джо Байдън в Джордия на президентските избори на 3 ноември - първата на демократ в щата от 1992 г. - да помогне да спечелят балотажа.

Докато Ософ и Уорнък координираха кампаниите си, отказът на Доналд Тръмп да признае поражението си на президентските избори предизвика борба в Републиканската партия и разочарова някои от поддръжниците.

Действията на президента срещу републиканци, които отговарят за провеждането на изборите, притиснаха Дейвид Пердю и Кели Лофлър да избират: да застанат зад държавния глава в опита си да отхвърлят резултатите от президентските избори или пред риск да изгубят поддръжници на Тръмп.

Джорджия решава мнозинството в Сената

Джорджия решава мнозинството в Сената

Рекордни 3 милиона американци са участвали на ранното гласуване

Преди дни Доналд Тръмп притиска щатския секретар Брад Рафънспъргър да "намери" достатъчно гласове за отхвърляне на победата на Байдън. Рафънспъргър отказа.

Но въпреки че бюлетините на президентските избори в Джорджия бяха преброени три пъти и не бяха открити доказателства за изборна измама, Дейвид Пердю и Кели Лофлър решиха да се присъединят към президента с възражение потвърждаването на резултатите от Избирателната колегия в Конгреса на САЩ. Днес Конгресът трябва да преброи електоралните гласове и окончателно да потвърди победата на Джо Байдън.

Снимка 512585

Източник: EPA/БГНЕС

Напрежение се надига в страната, като поддръжници на Тръмп се събират на протести.

Самият той се появи на протест в близост до Белия дом.

"Ние никога няма да се откажем, никога няма да отстъпим. Вие също не трябва да приемате, когато има данни за измама", каза Тръмп, изказвайки се пред тълпа привърженици зад стъкло от непробито стъкло пред Белия дом в сряда. "Тук имаме стотици хиляди хора и аз просто искам те да бъдат показани от фалшивите новинарски медии - какво всъщност се случва тук, защото тези хора няма да издържат повече", добави той.

Снимка 512591

Източник: EPA/БГНЕС

Сенаторът републиканец Мит Ромни, известен противник на Тръмп, скастри непрекъснатите обвинения на президента, че изборите са фалшифицирани. По думите му, такива изявления са позор за един държавен глава, тъй като показват неуважение към волята на избирателите.

Припомняме, че по-рано стана ясно, че вицепрезидентът на САЩ Майк Пенс ще се придържа към церемониалните си задължения и няма да блокира в Конгреса потвърждаването на победата на Джо Байдън въпреки натиска на Тръмп да му помогне да обърнат загубата. 

Държавният глава засили натиска върху Пенс да блокира утвърждаването на резултата от президентските избори по време на заседанието на Конгреса днес, за да остане на власт, след като десетки съдебни иска бяха отхвърлени от американския съд.

Пенс, който показа изключителна лоялност към Тръмп по време на четиригодишното хаотично президентство, няма планове да се намеси. Той е казал пред президента на САЩ, че няма властта да го направи, въпреки че подкрепя стремежите на Доналд Тръмп.

Днес Пенс председателства съвместно заседание на Конгреса, което ще получи резултатите от Избирателната колегия, които потвърждават победата на Джо Байдън на президентските избори на 3 ноември.

Демократът победи Тръмп с 306 срещу 232 електорални гласа в Избирателната колегия и с повече от 7 милиона гласа на народния вот. Тръмп отказва да призна поражението си.

Пенс пренебрегва Тръмп и няма да блокира победата на Байдън

Пенс пренебрегва Тръмп и няма да блокира победата на Байдън

Пенс ще спази Конституцията на САЩ

Около дузина републикански сенатори и десетки републиканци от Камарата на представителите възнамеряват да се обявят против потвърждаването на резултатите от Избирателната колегия. Ходът обаче буквално няма шанс да спре победоносния поход на Байдън.

Настоящи и бивши съветници от Белия дом заявиха, че вицепрезидентът планира да изпълни церемониалните си задължения.