Демократът Рафаел Уорнък победи републиканеца Кели Лофлър в битката за сенатско място в Джорджия, съобщава АП.

Уорнък е първият чернокож от Джорджия, който печели място в Сената на САЩ. Пасторът от баптистка църква в Атланта е и първият демократ от 20 г., който ще представлява Джорджия в Сената. Избирането му е кулминация на усилията на бившия лидер на малцинството в долната камара на Конгреса на Джорджия Стейси Ейбрамс и други активисти, които помогнаха за привличането на много демократични избиратели в традиционно републиканския щат.

Уорнък ще се присъедини към републиканския сенатор Тим Скот от Южна Каролина като единствените афроамериканци от Юга. Но пасторът ще бъде първият чернокож демократ от Юга, който ще заеме място в Сената на САЩ. Той също става 11-ият чернокож в историята на страната, който ще служи в горната камара.

Рафаел Уорнък е получил 50,57% (повече от 2,2 милиона гласа), а за Лофлър са гласували над 2,1 милиона избиратели или 49,43% при 98% от преброените бюлетини.

"Ще се боря за вас", обеща демократът. 

Чакат се резултатите от балотажа между демократа Джон Ософ и републиканеца Дейвид Пердю. Към момента Ософ води с около 12 000 гласа на републиканеца. Демократът е подкрепен от 50,15% (2 205 082 гласа), а Пердю от 49,85 на сто (2 192 276 гласа).

От кампанията на Ософ обявиха, че "ние напълно очакваме Джон Ософ да победи".

Инфарктен вот за Сената в Джорджия

Инфарктен вот за Сената в Джорджия

Демократите обръщат резултата...

Демократите са близо да спечелят мнозинство в Сената на САЩ, което би означавало, че ще контролират Камарата на представителите, Сената и Белия дом след четири турбулентни години на управление на Доналд Тръмп. 

Ако републиканците спечелят едното от двете места, те ще запазят мнозинството си в Сената на САЩ, което ще им позволи да блокират законодателните инициативи на Джо Байдън.

Джорджия решава мнозинството в Сената

Джорджия решава мнозинството в Сената

Рекордни 3 милиона американци са участвали на ранното гласуване

Ако демократите спечелят двете места, камарата ще бъде разделена 50 на 50 сенатски места, но новоизбраният вицепрезидент Камала Харис ще може да се намесва със своя глас в полза на демократите. Байдън и Харис ще положат клетва на 20 януари.

Социологическите проучвания даваха малка преднина на демократите преди гласуването вчера. Събраната от специализирания сайт за статистически анализи FiveThirtyEight статистика показваше, че Ософ води на Пердю с 1,8%, а Уорнък води на Лофлър с 2,1 на сто.

Тръмп от Джорджия: Да не допуснем отново да ни откраднат изборите

Тръмп от Джорджия: Да не допуснем отново да ни откраднат изборите

Оспорвана битка за сената

Обикновено републиканците са фаворити в традиционно консервативния щат. Но демократите се надяват изненадващата победа на Джо Байдън в Джордия на президентските избори на 3 ноември - първата на демократ в щата от 1992 г. - да помогне да спечелят балотажа. 

Докато Ософ и Уорнък координираха кампаниите си, отказът на Доналд Тръмп да признае поражението си на президентските избори предизвика борба в Републиканската партия и разочарова някои от поддръжниците.

Действията на президента срещу републиканци, които отговарят за провеждането на изборите, притиснаха Дейвид Пердю и Кели Лофлър да избират: да застанат зад държавния глава в опита си да отхвърлят резултатите от президентските избори или пред риск да изгубят поддръжници на Тръмп.

Преди дни Доналд Тръмп притиска щатския секретар Брад Рафънспъргър да "намери" достатъчно гласове за отхвърляне на победата на Байдън. Рафънспъргър отказа.

Но въпреки че бюлетините на президентските избори в Джорджия бяха преброени три пъти и не бяха открити доказателства за изборна измама, Дейвид Пердю и Кели Лофлър решиха да се присъединят към президента с възражение потвърждаването на резултатите от Избирателната колегия в Конгреса на САЩ. Днес Конгресът трябва да преброи електоралните гласове и окончателно да потвърди победата на Джо Байдън.