Американският щат Джорджия решава мнозинството в Сената.

Рекордни 3 милиона американци са участвали на ранното гласуване на двата балотажа в Джорджия. Републиканските сенатори Дейвид Пердю и Кели Лофлър ще се борят да запазят местата си срещу демократите Джон Ософ и Рафаел Уорнък.

Тръмп от Джорджия: Да не допуснем отново да ни откраднат изборите

Тръмп от Джорджия: Да не допуснем отново да ни откраднат изборите

Оспорвана битка за сената

Ако републиканците спечелят едното или двете места, те ще запазят мнозинството си в Сената на САЩ, което ще им позволи да блокират законодателните инициативи на Джо Байдън.

Ако демократите спечелят двете места, камарата ще бъде разделена 50 на 50 сенатски места, но новоизбраният вицепрезидент Камала Харис ще може да се намесва със своя глас в полза на демократите. Байдън и Харис ще положат клетва на 20 януари.

Байдън от Джорджия: Тръмп не иска да изпълнява президентските си задължения

Байдън от Джорджия: Тръмп не иска да изпълнява президентските си задължения

Нови упреци към Белия дом

Кандидатите стигнаха до балотаж, след като никой от тях не получи повече от 50% на изборите на 3 ноември.

Вчера президентът на САЩ Доналд Тръмп и новоизбраният лидер Джо Байдън участваха в митинги в Джорджия в подкрепа на кандидатите.

По време на речта си Тръмп призова избирателите в Джорджия да подкрепят републиканците на балотажа и се закани да си отмъсти на щатските представители от Републиканската партия, които са отказали да отхвърлят загубата му, пише "Гардиън".

Тръмп и Байдън агитират в Джорджия преди решаващия балотаж

Тръмп и Байдън агитират в Джорджия преди решаващия балотаж

Решава кой ще държи мнозинството в Сената

"Ние спечелихме президентските избори, постигнахме голяма победа", обърна се президентът към участващите на митинга и продължи: "И ще спечелим утре". Кели Лофлър обеща да се присъедини към дузина сенатори от Републиканската партия, които ще се противопоставят на потвърждаването на победата на Джо Байдън при преброяването на гласовете от Избирателната колегия в Конгреса в сряда.

Тръмп подчерта, че медиите "не са харесали" проведения в събота телефонен разговор, на който притиска щатския секретар Брад Рафънспъргър да "намери" достатъчно гласове за отхвърляне на победата на Байдън. Той обеща да накаже Рафънспъргър и щатския губернатор Брайън Кемп, който също е републиканец.

Тръмп оказвал натиск върху избирателните власти в Джорджия

Тръмп оказвал натиск върху избирателните власти в Джорджия

Според изтекъл запис в медиите

Вчера Рафънспъргър заяви, че са предоставили на медиите записа от разговора, тъй като Доналд Тръмп нарушил конфиденциалността му със съобщение в "Туитър". Отделно Джорджия може да предприеме разследване срещу американския президент заради нарушаване на щатските закони. Конгресмени от Демократическата партия поискаха от ФБР да разследва Тръмп.

Не е ясно дали намесата на Тръмп ще повлияе на изборите днес.

Джо Байдън от своя страна призова избирателите в Джорджия още веднъж да изненадат нацията с изпращането на двама демократи в Сената.

Рекордна избирателна активност преди ключовия балотаж в Джорджия

Рекордна избирателна активност преди ключовия балотаж в Джорджия

Изборите в американския щат ще определят мнозинството в Сената на САЩ

Три милиона избиратели в Джорджия (около 10 млн. души население) се възползваха от ранното гласуване, което приключи в четвъртък. Това е рекорд за щата на балотаж. Близо половин милиард долара са похарчени за двата балотажа по време на предизборната кампания.

Джорджия не е изпращала демократ в Сената от 20 г.

Победа на демократите Джон Ософ и Рафаел Уорнък срещу републиканците Дейвид Пердю и Кели Лофлър ще укрепи позициите на Байдън, след като демократите вече контролират Камарата на представителите.

Джорджия потвърждава победата на Байдън след няколко преброявания

Джорджия потвърждава победата на Байдън след няколко преброявания

Байдън побеждава с около 13 000 гласа

Социологическите проучвания показват изключително оспорван вот. Според специализирания сайт за статистически анализи FiveThirtyEight Ософ води на Пердю с 1,8%, а Уорнък води на Лофлър с 2,1 на сто.

Обикновено републиканците са фаворити в традиционно консервативния щат. Но демократите се надяват изненадващата победа на Джо Байдън в Джордия на президентските избори на 3 ноември - първата на демократ в щата от 1992 г. - да помогне на балотажа днес.