Държавният секретар на Джорджия съобщи, че днес американският щат ще потвърди победата на Джо Байдън след две отделни повторни преброявания, пише "Гардиън".

Тръмп притиснал губернатора на Джорджия, за да спре Байдън

Тръмп притиснал губернатора на Джорджия, за да спре Байдън

Напрежение в битката за Белия дом

"Изминаха 34 дълги дни от изборите на 3 ноември", коментира Брад Рафънспъргър на пресконференция. "Ние сега преброихме законно пуснатите бюлетини три пъти и резултатите остават без промяна", добави той.

Джорджия проведе повторно преброяване на всички бюлетини малко след изборите. Въпреки преброяването на ръка, от предизборната кампания на Тръмп поискаха още едно преброяване заради малката разлика. Това второ преброяване потвърди победата на Байдън в Джорджия, който печели с около 13 000 гласа.

Демократите за първи път печелят в Джорджия от победата на Бил Клинтън преди близо 30 г.

Щабът на Тръмп иска касиране на вота в Джорджия

Щабът на Тръмп иска касиране на вота в Джорджия

Счита резултатите за недействителни

Очаквано, президентът Тръмп реагира гневно на съобщението за победа на Байдън. В "Туитър", той атакува губернатора на щата - републиканеца Браян Кемп, като допусна, че той крие нещо и лъже.

"Републиканският губернатор на Джорджия отказва да направи проверка на подписите, което би ни донесло лесно. Какво не е наред с този човек? Какво крие?", написа държавният глава.

От социалната мрежа маркираха и тази негова публикация като подозително твърдение за изборна измама.