Новоизбраният президент на САЩ, демократът Джоузеф Байдън, обвини настоящия американски лидер, републиканецът Доналд Тръмп, за нежелание да изпълнява преките си задължения. Това Джо Байдън заяви в понеделник в Атланта (Джорджия) на митинг в подкрепа на демократите, борещи се на изборите в Джорджия за Сената на САЩ - Джон Ософ и Рафаел Уорнок.

Тръмп и Байдън агитират в Джорджия преди решаващия балотаж

Тръмп и Байдън агитират в Джорджия преди решаващия балотаж

Решава кой ще държи мнозинството в Сената

"Властта сега е във вашите ръце - каза Байдън на избирателите. - Никога досега в кариерата ми не е имало такова състояние, че държавата да може да определи курса не само за следващите четири години, но и за цяло поколение." Според политика републиканските сенатори Дейвид Пърдю и Кели Лефлър, чиито мандати се оспорват от демократите, "смятат, че са се заклели във вярност не на Конституцията на САЩ, а лично на Доналд Тръмп".

Избраният президент подчерта, че "нещата са ужасни за настоящата администрация от самото начало". "Президентът Тръмп прекарва повече време в оплаквания и оплаквания, вместо да полага усилия за решаване на проблема. Не разбирам защо все още се кандидатира за тази позиция, той просто не иска да работи." заключи Байдън.

Републикански сенатор с опит да забави потвърждаването на победата на Байдън

Републикански сенатор с опит да забави потвърждаването на победата на Байдън

Възражението няма да промени резултата от изборите

Републиканската партия, която сега има мнозинство в Сената (общо 100 места), осигури 50 места в горната камара на Конгреса срещу 48 за демократите на общите избори в страната на 3 ноември. Ако демократите Ософ и Уорнок спечелят втория тур на изборите в Джорджия, тогава с избора на Камала Харис за вицепрезидент на САЩ, демократите ще имат крехко мнозинство.

Ключовият вот в Джорджия ще се проведе във вторник. Той е тест за възмоожността на Байдън да налага своята политика и да печели гласове.