Сенаторът от Мисури Джош Хоули съобщи днес, че ще изрази възражението си, когато Конгресът брои гласовете от Избирателната колегия следващата седмица, което ще принуди законодателите от Камарата на представителите и Сената да гласуват дали да приемат резултатите от изборната победа на Джо Байдън, съобщава Си Ен Ен.

Републиканецът е първият сенатор, който обяви плановете си да се противопостави на резултатите. Конгресът ще преброи гласовете от Избирателната колегия на 6 януари.

Байдън: Тръмп се бави с ваксините

Байдън: Тръмп се бави с ваксините

В САЩ започва кампания по имунизация

Възражението няма да промени резултата от изборите, а само ще отложи неизбежното потвърждаване на победата на Байдън срещу президента Доналд Тръмп на изборите през ноември.

Много сенатори от Републиканската партия се обявиха против подобно възражение, тъй като предоставя платформа за разпространение на конспиративните теории на Тръмп, че изборите са били откраднати.

Позицията на Хоули, към която и други сенатори могат да се присъединят, ще постави много негови колеги в трудна политическа позиция. Те ще трябва да гласуват дали да останат на страната на Тръмп, или на народния вот.

Камарата на представителите преодоля ветото на Тръмп за военния бюджет

Камарата на представителите преодоля ветото на Тръмп за военния бюджет

Резултатът бе очакван и се случва за първи път през мандата на президента

Лидерът на мнозинството в Сената Мич Макконъл частно е призовал републиканците в горната камара да не се присъединяват към членове на Камарата на представителите, които планират да излязат с възражение.

Тръмп притиска Конгреса да се опита да отхвърли изборните резултати.

Макконъл заяви много ясно, че възражението е безплодно начинание, което не само ще удължи процеса, но и ще принуди много републиканци да гласуват срещу Тръмп щом процесът приключи.