Демократът Джоузеф Байдън е 46-ият президент на САЩ. Това обявиха CNN, NBC и АП.

АП съобщи, че демократът побеждава в Пенсилвания и получава 20-те електорални гласа. С тях събира общо 284 електорални гласа в Избирателната колегия при необходими минимум 270, за да влезе в Белия дом.

Доналд Тръмп загуби и Байдън ще положи клетва на 20 януари като 46-ия президент на САЩ.

Докато АП съобщаваше, че Байдън е новият президент, Доналд Тръмп играеше голф в клуба си във Вирджиния.

По-рано Байдън произнесе послание за единство, търпение и вяра в общия успех и не спомена нито веднъж името на опонента си Доналд Тръмп.

Посланието към американската нация от Байдън бе изпълнено с оптимизъм. "Моята отговорност е да представлявам всички американци. (...) Можем да сме опоненти, но не сме врагове", заяви Байдън.

"САЩ трябва да се ангажират с по-активна роля в Западните Балкани, като съгласуват политиката си с европейските си партньори". Това заяви Майкъл Карпентър - външнополитически съветник на Джо Байдън днес.

В "Туитър", Байдън написа:

"Работата, която ни предстои, ще бъде тежка, но ви обещавам следното: ще бъда президент на всички американци - независимо дали сте гласували за мен или не. Ще запазя вярата, която сте ми възложили."

Също в "Туитър" преди около час настоящият държавен глава Доналд Тръмп написа, че печели убедително.

Това съобщение обаче, както и много други от президента, веднага бе маркирано от сайта като непотвърдено официално.

Тръмп очаквано отказа да признае, че е загубил президентските избори.

Джоузеф Байдън е роден на 20 ноември 1942 г. в Скрантън, Пенсилвания. Той ще е най-възрастният президент в историята на САЩ.

Преди да спечели номинацията на демократите за кандидат за президент на САЩ, Байдън служи като вицепрезидент осем години при управлението на Барак Обама. Джо Байдън бе дългогодишен сенатор от Делауеър.

Камала Харис пък влиза в историята на САЩ като първата жена вицепрезидент и първата цветнокожа, която ще заеме висшия пост.

Харис е четвъртата жена в президентската битка след Джералдин Фераро през 1984 г., Сара Пейлин през 2008 г. и Хилари Клинтън през 2016 г.

Победителите вече бяха поздравени от експрезидента Барак Обама и бившия държавен секретар Хилари Клинтън.

Започнаха да валят и поздравления от световните лидери.