САЩ трябва да се ангажират с по-активна роля в Западните Балкани, като съгласуват политиката си с европейските си партньори. Това заяви Майкъл Карпентър - външнополитически съветник на Джо Байдън, цитиран от агенция БГНЕС.

"Мисля, че наистина САЩ трябва да се ангажират с по-активна роля в Западните Балкани, но същевременно считам, че САЩ трябва да съгласуват политиката си с нашите европейски партньори. Един от съществените недостатъци в работата на администрацията на Тръмп е пълното оттегляне от ЕС що се отнася до дипломацията в региона и следването на своя собствена посока, игнорирайки действията на ЕС и дори понякога подкопавайки ги. Това, което е наистина необходимо, е САЩ и ЕС да съгласуват стратегическите си възгледи и да синхронизират тактическия напредък, използвайки дипломацията. Мисля, че можем да постигнем това по отношение на преговорите между Косово и Сърбия и по отношение на Северна Македония, за да я насочим по пътя й към Евроатлантическите структури, помагайки за справяне с корупцията и организираната престъпност в региона, което е от взаимен интерес. Ако постигнем това и действаме заедно, ще имаме повече лостове на влияние в страните от региона и въпреки намесата на Русия ще постигнем по-голям успех." - прогнозира Карпентър в "Алтернативата".

Той коментира и бъдещото управление на Джо Байдън, който де факто си осигури победата на президентските избори: "Щастлив съм, че вицепрезидентът Байдън е в уникалното положение сред политиците в САЩ да управлява по начин, по който да обедини американците. Той има зад гърба си дългогодишни приятелства с инакомислещи политици като Джон Маккейн, Ричард Лугър и много други. Свикнал е да работи в условия на двупартийност; това е нещо като втора природа за него. Така че, наистина мисля, че е способен да излекува разединението на нацията, но има нещо много тревожно от социологическа гледна точка, което не би могло да се излекува просто със заемането на президентския пост от дадена личност, въпреки полагане на максимални усилия. И това ще отнеме много усилия по отношение на гражданското общество, медиите, начина по който образоваме децата. Честно казано, същинското единство на страната и преодоляването на разделението ще е дълъг процес."

Карпентър засегна и темата за сигурността.

"Енергийната сигурност е от съществено значение както за икономическия просперитет, така и за "твърдата" сигурност. Един от ключовите аспекти, в които САЩ трябва да има водеща роля заедно с европейските си партньори, е много по-съгласувани усилия за справяне със заплахите за трансатлантическата сигурност, които не са от военен характер. Ако погледнем развитието на НАТО през последните 4-5 години, се вижда, че военните ни способности запазват своята сила и са в правилна посока. Но ако разгледаме способността ни да се противопоставим на заплахите, които не са от военен характер като енергиен натиск, дезинформация, сенчести пари, кибератаки, се вижда, че тук изоставаме. Това са области, които не са единствено от компетенцията на НАТО като военна организация. Те изискват общите усилия на ЕС и цялата трансатлантическа общност и споделянето на разузнавателна информация и предприемането на много по-строги политики, например за справяне със сенчестите пари или по-голяма енергийна сигурност чрез диверсификация на доставките. Считам, че администрацията на Байдън ще отдели много повече внимание на тази сфера." - посочи експертът.