Послание за единство, търпение и вяра в общия успех отправи към американската нация демократът Джо Байдън, който на практика вече е победител в президентските избори.

"Моята отговорност е да представлявам всички американци. (...) Можем да сме опоненти, но не сме врагове." - заяви Байдън.

По думите му, политиците трябва да работят за нацията, да решават проблеми, да гарантират законността.

Печелим тези избори с чисто мнозинство, с нацията зад нас, отбеляза той.

"Получихме 74 милиона гласа, повече от който и да е президентски билет в историята на Съединените щати на Америка", напомни Джо Байдън.

Бившият вицепрезидент изрази дълбока съпричастност към загубите на американския народ от COVID-панденията и обеща да се бори с вируса още от от първия си ден в Белия дом.

"Не можем да спасим всеки живот, но можем да спасим много животи", посочи Байдън.

По думите му, напрежението в обществото и голямо след тези тежки избори, на фона на настъплението на коронавируса, икономическите сътресения, разделението.

Той призова американците да оставят гнева и демонизацията зад себе си.

"Имаме сериозни проблеми, нямаме повече време за губене в партизански битки", добави Байдън.

Той призова хората към единство и търпение.

"Трябва да останем спокойни. (...) Да бъде преброен всеки глас, да оставим процеса да работи. Ние отново доказваме това, което сме доказали за 244 години в тази страна - демокрацията работи!" - каза още бъдещият президент.

"Вашият глас ще бъде отчетен, все едно колко усърдно се опитват да попречат на това, няма да позволя да се случи." - увери той.

"Имаме невероятна възможност да изградим бъдещето. Няма причина, поради която да нямаме своя 21 век. Просто трябва да помним кои сме, ние сме Съединените щати на Америка!" - призова Джо Байдън, като зъвирш ис думите: "Бог да ви благослови и да пази воините ни!"

В речта си той не спомена нито веднъж президента Тръмп.