Заседанието на двете камари Конгреса на САЩ за одобряване на резултатите от президентските избори беше спряно поради възражения на републиканците, предаде ТАСС.

Съвместното заседание на Сената и Камарата на представителите на САЩ за одобряване на резултата от президентските избори през ноември беше прекратено в сряда, след като редица конгресмени от републиканската партия представиха своите възражения на тази сесия.

Припомняме, че подобно развитие се очакваше и вероятно гласуването ще се проведе в четвъртък.

Тази среща на двете камари на Конгреса беше излъчена на живо от американски новинарски канали. Срещата беше прекъсната няколко минути след началото - с обявяването на резултатите от изборите за щата Аризона.

Републиканецът Пол Госар, член на Камарата на представителите от тази държава, се противопостави на одобряването на резултатите от изборите в Аризона.

Снимка 512606

Източник: EPA/БГНЕС

Според него той и 60 негови колеги са подали възражението заедно.

"Ние възразяваме срещу преброяването на електоралните гласове в Аризона", каза Госар.

Байдън убеден, че демократите печелят Сената, Тръмп обвини във фалшификация
Обновена

Байдън убеден, че демократите печелят Сената, Тръмп обвини във фалшификация

Напрежение се надига в страната след оспорвания вот

В същото време, щатът Джорджия вероятно ще има двама сенатори-демократи, което ще позволи на партията да контролира горната камара в Конгреса.

Очаквано президентът Доналд Тръмп отказва да се признае за победен, като отхвърли и изборите в Джорджия.

Той настоя вицепрезидентът Майк Пенс да не признава победата на демократа Джо Байдън. Пенс обаче настоя, че ще изпълни правомощията си по Конституция.

"Някои смятат, че като вицепрезидент трябва едностранно да приемам или отхвърлям електорални гласове. Други смятат, че електоралните гласове никога не трябва да бъдат оспорвани на съвместното заседание на двете камари на Конгреса. След внимателно проучване на нашата Конституция, нашите закони и нашата история, вярвам, че нито една от тези гледни точки не е вярна ", се казва в писмото на Пенс, разпространено от Белия дом, което той изпрати до американските конгресмени преди съвместното заседание.

Снимка 512607

Източник: EPA/БГНЕС

"Реших, че моята клетва като вицепрезидент да спазвам и защитавам Конституцията не ми позволява едностранно да определям кои електорални гласове трябва да се броят и кои не", добави Пенс.

Пенс пренебрегва Тръмп и няма да блокира победата на Байдън

Пенс пренебрегва Тръмп и няма да блокира победата на Байдън

Пенс ще спази Конституцията на САЩ

Преразглеждането на резултатите от настоящите американски президентски избори от Конгреса на САЩ би причинило непоправими щети на страната. Това предупреждение бе издадено в сряда от лидера на мнозинството в Сената Мич Макконъл, който е член на партията на действащия президент Доналд Тръмп.

На същото обърна внимание по-рано сенаторът републиканец Мит Ромни, стар критик на Тръмп.

Съмишленици на Тръмп организираха протести в страната, което се ожесточават. Съобщава се, че голяма група протестиращи се е опитала да щурмува сградата на Конгреса.

Те са стигнали до сблъсъци с полицията и са успели да пробият редица защити около сградата, но органите на реда са ги спрели.

Започнала е евакуация на офиси. На намиращите се в района е препоръчано да избягват движението.

Съобщава се, че вицепрезидентът Майк Пенс също е бил евакуиран.

По последни данни, демонстранти все пак са успели да проникнат в сградата.