На фона на глобалното възмущение от щурма на сградата на Конгреса за САЩ (Капитолия) във Вашингтон от гневни поддръжници на президента Доналд Тръмп, беше нескрита радост за онези, които отдавна недоволстват от опитите на САЩ да наказват други държави за не толкова перфектно придържане към демократичните идеали.

Сълзотворният газ и куршумите в Капитолия, световно призната структура, която стои в центъра на идеята за демокрация в Америка, по-често се свързват със страни, в които народни въстания свалят ненавистен диктатор. Арабската пролет например, пише "Асошиейтед прес".

Този път обаче това беше опит на американци да спрат мирен преход на властта към новоизбрания президент Джо Байдън след демократични избори в страна, която мнозина по света разглеждаха като модел за демократично управление.

Четирима убити, 50 задържани и десетки иззети оръжия след блокадата на US Конгреса

Четирима убити, 50 задържани и десетки иззети оръжия след блокадата на US Конгреса

Продължава работата на двете камари за избор на президент

"Трябва да наречем това с истинското му име: умишлено нападение срещу демокрацията от действащ президент и неговите поддръжници, опитвайки се да отменят свободни и честни избори! Светът наблюдава!", написа ирландският външен и военен министър Саймън Ковъни в "Туитър", който беше възмутен, както и много други властници по света.

Някои световни наблюдатели обаче изглежда се наслаждаваха на изблика на насилие, който беляза заключителните дни на Тръмп в Белия дом, което раздели мненията в чужбина почти толкова силно, колкото в Америка.

В Китай, който има постоянни търкания с администрацията на Тръмп по търговски, военни и политически въпроси, хората бяха остри в критиките си към Тръмп и неговите поддръжници, като изтъкнаха както неспособността му да контролира пандемията от коронавируса, така и щурма на тълпата във Вашингтон.

Управляваният от комунистите Китай отдавна обвинява САЩ в лицемерие в опитите им да насърчават демокрацията и да защитават правата на човека в чужбина.

Комунистическата младежка лига пусна фотомонтаж на насилието в Капитолия в своя профил в социалната мрежата Weibo (подобна на "Туитър), с надпис: "На шести, Конгресът на САЩ, най-красивото за гледане място". Това изглежда е подигравка с председателката на Камарата на представителите (долната камара на Конгреса) Нанси Пелоси за нейните коментари през юни 2019 г. в похвала на понякога насилствените антиправителствени протести в Хонконг.

"САЩ не са толкова безопасни, колкото Китай, нали? Смятам, че Тръмп е самодоволен и егоистичен човек", написа финансовият съветник Ян Мин.

Бомби открити във Вашингтон, в Конгреса - убити

Бомби открити във Вашингтон, в Конгреса - убити

Протестиращите започват да се разотиват

Някои наблюдаващи от чужбина държаха Тръмп отговорен за хаоса и имаше масово осъждане, което изглеждаше подхранено от често антагонистичните отношения на американския президент със страни по света. Това е особено вярно за онези, които пострадаха от американската военна сила и наказателни санкции.

Иран, друга страна, която е изправена пред рутинна американска критика заради нарушения на правата на човека и демократичните ценности, изтъкна случилото се в Конгреса на САЩ като доказателство за американското лицемерие.

Полуофициалната иранска новинарска агенция "Фарс" нарече САЩ "фрагментирана демокрация", докато проправителствени ирански профили в "Туитър" злорадстваха, разпространявайки снимки на тълпите с хаштагове, включително #DownfalloftheUS ("крахът на САЩ").

Насилието в сградата на Конгреса на САЩ опетнява американското настояване, че това е бастион на демокрацията за страни, които едва през последните десетилетия, в някои случаи, се отказаха от автократични или контролирани от военните форми на управление.

"Красотата на демокрацията?" със свила рамене емотиконка беше реакцията в "Туитър" на Башир Ахмад, личен помощник на президента на Нигерия, който е бил свидетел на няколко преврата от обявяването на независимостта на страната, включително и този, предвождан преди десетилетия от президента Мухамаду Бухари, чийто мандат започна наскоро след избори.

US Конгресът отхвърли оспорването на резултатите от вота
Обновена

US Конгресът отхвърли оспорването на резултатите от вота

След драматичните събития, двете камари отново заседават

Някои законодателни органи в Азия - например в Южна Корея и Тайван - понякога са били помрачавани от скандали и крясъци, но демокрациите в региона обикновено са улегнали версии на европейските и американските законотворчески модели.

"Това е шокиращо. Надявам се, че това ще послужи като шанс за американците да прегледат критично демокрацията си", коментира На ХюнПил от Корейската камара за международна солидарност, базирана в Сеул неправителствена организация, като допълва: "Тръмп е изцяло отговорен за този инцидент. След четиригодишното му управление американците се затрудняват да кажат на други страни, че страната им е добър модел за демокрация."

Американската политика отдавна е осеяна от крайни конспиративни теории и оплаквания според Уесли Видмайер, професор по международни отношения в Австралийския национален университет.

"Това, което прави последните четири години по-различни, е, че тези възгледи са прегърнати от президента на САЩ - и можем да проследим пряка линия от подстрекателската реторика на Тръмп и откровените лъжи за изборите през 2020 г. до обсадата на Конгреса на САЩ", коментира професорът.

Няколко страни, както съюзници, така и противници на Америка, издадоха предупреждения за пътуване към своите граждани.

Байдън призова за край на щурма над Конгреса, Тръмп все още твърди, че изборите са откраднати

Байдън призова за край на щурма над Конгреса, Тръмп все още твърди, че изборите са откраднати

Междувременно, демократите вече контролират Сената

Австралийците бяха призовани да избягват американските протести след това, което премиерът Скот Морисън определи като "доста обезпокоителни сцени" в САЩ.

Малкълм Търнбул, който беше австралийски премиер, когато Тръмп дойде на власт и беше заменен от Морисън през 2018 г., беше много по-категоричен в осъждането си, описвайки Тръмп като нарцистичен хулиган, който се интересува само от собствената си власт.

"Бях ужасен", каза Търнбул пред местни медии и допълни: "Доналд Тръмп нанесе повече вреда на Америка през четирите си години както във вътрешен план, така и по отношение на нейната международна позиция, отколкото който и да е от противниците му би могъл да си представи, че е възможно."

Други приятелски страни бяха по подобен начин шокирани от това, което те определиха като атака срещу американската демокрация, въпреки че някои казаха, че вярват, че американските демократични институции ще издържат на сътресенията.

"Позорни сцени в американския конгрес", написа в "Туитър" британският премиер Борис Джонсън, чиято страна е непоколебим съюзник на САЩ от много години. "САЩ се застъпват за демокрацията по целия свят и сега е жизненоважно да има мирен и подреден трансфер на властта", настоя той.

Конгресът на САЩ избра - Байдън е президент

Конгресът на САЩ избра - Байдън е президент

Байдън получи 306 гласа срещу 232

"Това, което се случва, е погрешно", изтъкна премиерът на Нова Зеландия Джасинда Ардърн в изявление, като допълни: "Демокрацията - правото на хората да гласуват, да се чуе гласът им и след това да се потвърди това решение мирно - никога не трябва да бъде отменяна от тълпа."

От своя страна премиерът на Индия, която е най-голямата демокрация в света, Нарендра Моди заяви в "Туитър": "Изпитах безпокойство да видя новини за размирици и насилие във Вашингтон. Трябва да продължи подреденото и мирно предаване на властта. Не може да бъде допуснато демократичният процес да бъде подриван чрез незаконни протести."

Венецуела, която е под санкции на САЩ, заяви, че събитията във Вашингтон показват, че САЩ "страдат от това, което са генерирали в други страни с политиката си на агресия".

Президентът на Венецуела Николас Мадуро оцеля при подкрепяните от САЩ опити на опозицията да го свали от власт, въпреки обвиненията в нарушаване на правата на човека, граждански вълнения и хуманитарна криза, принудила милиони да избягат от богатата на петрол държава.

"Това е въстание. Нищо по-малко. Във Вашингтон", написа в "Туитър" Карл Билд, бивш премиер на Швеция.