Сенатът на Конгреса на САЩ отхвърли с голямо мнозинство в сряда протеста на републиканци срещу одобрението на гласуването на президентските избори в щата Аризона.

Заседанието на двете камари беше излъчено на живо от американски новинарски канали.

Според резултатите от гласуването броят на гласовете "за" беше шест, а гласовете против - 93. "Протестът не беше приет", заяви вицепрезидентът на САЩ Майкъл Пенс, който председателства сесията.

Сенатът на САЩ отхвърли и оспорването на победата на Байдън в Пенсилвания. Законодателите отстъпиха времето си за дебати и гласуваха 92-7 против предложението, изпращайки иска до Камарата на представителите само със седем републиканци в подкрепа на възражението.

Четирима убити, 50 задържани и десетки иззети оръжия след блокадата на US Конгреса

Четирима убити, 50 задържани и десетки иззети оръжия след блокадата на US Конгреса

Продължава работата на двете камари за избор на президент

Припомняме, че сесията бе прекратена заради инфарктните събития в Конгреса.

По-късно, след края на протестите, тя бе възобновена отново.

Демократи призоваха Пенс да започне процедура по отстраняването на президента Доналд Тръмп. Те се позоваха на 25-та поправка на Конституцията.

В случай на смърт или неспособност на президента да изпълнява задълженията си, същите се поемат от вицепрезидента до края на мандата, гласи текстът ѝ. 

Припомняме, че Тръмп счита изборите за откраднати и не се признава за победен.

Редица политици директно го обвиниха за размириците в Конгреса, при които загинаха петима, а други 50 души бяха задържани.

Голямо количество оръжие и взривни устройства бяха иззети и унищожени.

Нанси Пелоси заяви, че безредиците няма да попречат на одобрението на изборните резултати. Правосъдието ще надделее, каза председателят на Камарата на представителите.