Главният изпълнителен директор на Twitter Джак Дорси защити решението на социалната мрежа за блокиране на профила на американския президент Доналд Тръмп, но също така изтъкна, че това създава опасен прецедент.

Twitter наложи забрана на отиващия си президент след щурмуването на сградата на Конгреса на САЩ (Капитолия) от тълпа поддръжници на Тръмп миналата седмица.

Twitter блокира профила на Тръмп завинаги

Twitter блокира профила на Тръмп завинаги

Заради риск от по-нататъшно подбуждане към насилие...

"Не празнувам и не се гордея с това, че трябва да наложим забрана на Доналд Тръмп от "Туитър" или как стигнахме до тук. След ясно предупреждение, че ще предприемем това действие, взехме решение с най-добрата информация, която имахме въз основа на заплахи за физическата безопасност както в "Туитър", така и извън него", написа Дорси в социалната мрежа.

Той обаче каза също, че чувства, че налагането на забрана в крайна сметка показва провал на Twitter да насърчи здравословен разговор.

"Налагането да се предприемат тези действия фрагментира публичния разговор. Те ни разделят. Ограничават потенциала за изясняване, изкупление и учене. И създава прецедент, който според мен е опасен: властта, която има дадено лице или корпорация върху част от глобалния обществен разговор", написа Дорси.

Facebook също забрани на Тръмп да използва профилите си, като се позова на намерението му да "подкопае мирния и законен преход на властта".

Тръмп се оплака, че социалните мрежи упражнявали цензура и намекна, че може да пусне конкурентна платформа, припомня ДПА.

Тръмпистката социална мрежа Parler е офлайн

Тръмпистката социална мрежа Parler е офлайн

"Те НЯМА да спечелят! Ние сме последната надежда на света..."

Amazon вчера защити решението си да изхвърли социалната мрежа Parler от своите облачни сървъри, като заяви, че платформата, популярна сред поддръжниците на Тръмп, не трие заплахите за насилие.

Някои хора използваха Parler за разпространение на съобщения, насърчаващи въстанието и за планиране на кръвопролитното нахлуване миналата сряда в сградата на Конгреса на САЩ (Капитолия).

Amazon Web Services изрита социалната мрежа Parler в понеделник в ход, който ефективно я премахна от интернет. След това платформата с консервативен уклон заведе дело във федералния съд в Сиатъл, с което настоя Amazon да задържи Parler в услугата си.

Parler твърди, че Amazon бил воден от "политическо предубеждение", а решението било "еквивалентно на спирането на животоподдържащите системи на пациент в болница. Това ще убие бизнеса на Parler - точно в момент, в който той може да скочи до небето."

Amazon отвърна остро във вторник, заявявайки, че казусът "не е за потискане на речта или задушаване на гледните точки".

"Този казус е за демонстрираното нежелание и невъзможност на Parler да премахне от сървърите на Amazon Web Services съдържание, което застрашава обществената безопасност, например чрез подбуждане и планиране на изнасилване, изтезания и убийства на посочени публични официални лица и частни граждани", изтъкват от Amazon. 

След това Amazon изброи повече от дузина примери от потребители на Parler, включително: "След като разстрелващите отряди приключат с политиците, учителите са следващите" и "Ще се бием в гражданска война на 20 януари, формирайте МИЛИЦИИ сега и набележете цели."

Google блокира акаунта на Тръмп в YouTube
Обновена

Google блокира акаунта на Тръмп в YouTube

Деактивира за неопределено време и коментарите във всички негови видеоклипове