Консервативната социална мрежа Parler беше принудена да остане офлайн, показаха специализирани сайтове за проследяване, след като от Amazon предупредиха, че социалната мрежа ще загуби достъп до сървърите им заради това, че не контролира правилно съдържанието, призоваващо към насилие, информира "Франс прес".

Популярността на сайта нарасна през последните седмици, излизайки на първо място сред приложенията, изтеглени от магазина за приложения на Apple, след като много по-голямата социална мрежа "Туитър" блокира американския президент Доналд Тръмп от платформата си заради ролята му в подстрекаването към щурмуване на сградата на Конгреса на САЩ (Капитолия) през миналата седмица.

Съобщенията в подкрепа на щурма в сряда във Вашингтон, заедно с призивите за още демонстрации, процъфтяваха в Parler, което накара Google да я премахне от магазина си за приложения в петък, последвани от Apple в събота.

След това и Amazon потвърди, че ще блокира платформата от своите облачни хостинг услуги, тъй като позволява "заплахи за насилие".

В писмо до собствениците на Parler интернет гигантът посочва, че ще спре услугата от 23:59 ч. в неделя (9:59 часа тази сутрин българско време).

Проследяващият сайт Down For Every Or Just Me показа Parler офлайн от малко след полунощ западно американско време, което предполага, че собствениците му не са успели да намерят нов хостинг партньор.

В поредица от публикации в Parler, преди сайтът да падне, главният изпълнителен директор Джон Матце обвини технологичните гиганти във "война срещу свободата на словото".

"Те НЯМА да спечелят! Ние сме последната надежда на света за свобода на словото и свободна информация", настоя той.

Parler не са отговорили на искане за коментар от "Франс прес".

Социалната мрежа, стартирала през 2018 г., работи подобно на "Туитър", с профили, които да се следват, и "парлита" вместо туитове.

В първите си дни платформата привлича тълпа от ултраконсервативни и дори крайнодесни потребители.

Но сега привлича много повече традиционни републикански гласове.

Водещият на Fox News Шон Ханити има 7,6 млн. последователи, докато колегата му Тъкър Карлсън има 4,4 милиона.

Сред регистрираните в мрежата избрани официални лица са републиканците Девин Нунес, конгресмен от Калифорния, и губернаторът на Южна Дакота Кристи Ноем.

Не е известно Тръмп да има профил в Parler.

Популярността на Parler се повиши неимоверно след насилието през миналата седмица във Вашингтон, след като нови потребители, ядосани от блокирането на профила на Тръмп в "Туитър", се стичаха към приложението.

В една вече изтрита публикация, профил, за който се твърди, че принадлежи на Лин Ууд, който е адвокат, подкрепящ Тръмп, призова вицепрезидентът Майк Пенс да бъде поставен пред отряд въоръжени войници (за да бъде разстрелян) - заплахи, за които американските медии съобщиха, че са довели до разследване от "Сикрет сървис".

Поддръжници на отиващия си президент Тръмп изразиха възмущение от новината за свалянето на сайта.

Преди да бъде спрян, синът на президента, Доналд Тръмп-младши се оплака, че "големите технологични компании напълно ликвидираха понятието за свобода на словото в Америка".

Известният про-Тръмп коментатор и теоретик на конспирацията Марк Дайс използва "Туитър", за да обвини "марксистите" в извеждането на Parler офлайн, призовавайки последователите да се регистрират в приложението за сигурни съобщения Telegram и Gab, друг сайт, популярен сред крайнодесните.

Докато технологичните гиганти дават да се разбере, че са против, консервативните сайтове като Parler вероятно ще трябва да намерят начини за приспособяване.

Услугата за стрийминг на видео DLive, използвана от няколко протестиращи по време на нахлуването в Капитолия, затвори седем от своите канали и изтегли над 100 видеоклипа от сайта.

Gab сега може да се превърне и в модел за други сайтове, като главният изпълнителен директор Андрю Торба твърди, че е привлякъл 600 000 нови потребители в неделя.

Платформата предизвика ожесточена критика през 2018 г., когато разследващи установиха, че стрелецът, убил 11 души при нападение над синагогата в Питсбърг, е публикувал по-рано антисемитски съобщения на сайта.

Gab са инсталирали свои собствени сървъри, за да не зависят от външни доставчици.