YouTube временно спря акаунта на президента Доналд Тръмп на своята платформа, след като държавният глава бе обвинен в подстрекателство към своите привърженици да влязат в сградата на Капитолия миналата седмица.

Компанията, собственост на Google, заяви, че ще попречи на канала на президента да качва ново съдържание за минимум 7 дни, като същевременно деактивира за неопределено време коментарите във всички негови видеоклипове. Това е първо предупреждение, при последващи нарушения, може да бъде блокиран за 90 дни.

"След преглед и в светлината на притесненията относно продължаващия потенциал за насилие премахнахме ново съдържание, качено в канала на Доналд Дж. Тръмп за нарушаване на нашите правила", коментира YouTube.

Ходът идва, след като Тръмп вече е блокиран както в Twitter, така и във Facebook.

Компанията не уточни кои видеоклипове нарушават нейните правила, но заяви, че това е "съдържание", което включва коментари, направени от Тръмп на пресконференция във вторник сутринта. YouTube заяви, че е нарушил правила, които забраняват съдържание за подбуждане към насилие.

Акаунтът на Доналд Тръмп в YouTube има 2,77 милиона абонати и обикновено публикува по няколко видеоклипа на ден от себе си и от десни медии.

Временното спиране означава, че акаунтът на Тръмп и съществуващите видеоклипове ще останат достъпни, но той няма да може да качва ново съдържание.

Говорител на компанията заяви, че също така са премахнати видеоклипове от акаунта на Белия дом в YouTube, но не със същите рестрикции, тъй като "не е имало същата история на насилствено съдържание в този канал, но ако се качи допълнително съдържание с нарушение, ще получи предупреждение, съгласно нашите правила."

YouTube обяви по-рано, че ще спре - с първо предупреждение - всички канали, публикуващи нови видеоклипове с фалшиви широкомащабни твърдения за измами с избиратели. По-късно в четвъртък служителите на Alphabet призоваха ръководителите на YouTube да предприемат по-нататъшни действия срещу президента, критикувайки, че не са спрели акаунта и допълват, че той ще подтиква към по-нататъшна дезинформация и насилие.

Политиците и обществеността призоваха социалните медии и технологичните компании да усъвършенстват по-добре своите платформи, които са изложени на риск от по-нататъшно насилие.

Google също премахна Parler, приложение за социални медии, популярно сред поддръжниците на Тръмп, от Google Play Store, което затруднява много потребителите на Android при изтеглянето и достъпа до приложението.

Тим Кук: Тръмп трябва да понесе отговорност за бунтовете

Тим Кук: Тръмп трябва да понесе отговорност за бунтовете

Изпълнителният директор на Apple: Ние сме държава с върховенство на закона