Президентът на САЩ Доналд Тръмп насърчи други държавни и правителствени ръководители да потъпкват свободата на медиите, посланието му се усилва от технологични платформи и мейнстрийм медии, които не знаят как да отговорят. Това са казали трима водещи журналисти и активисти, цитирани от "Ройтерс".

Кристиян Аманпур от CNN, Мария Реса, която ръководи филипински новинарски сайт, известен с критиките си към президента на Филипините Родриго Дутерте, и Сони Све, главен изпълнителен директор на Frontier Myanmar, са коментирали пред панела Reuters Next, че свободата на медиите се е влошила рязко.

Реса, която е изправена пред наказателно преследване заради информациите си, оприличи пристигането на големите технологични платформи на атомна бомба, избухнала в екосистемата на медиите, с читатели, манипулирани от алгоритми към все по-подстрекателски новини.

Аманпур, главният международен водещ на CNN, каза, че телевизиите и вестниците също трябва да разгледат ролята, която са изиграли, след като съобщават коментари и новини въз основа на това кой ги е казал, независимо дали са верни.

"Трябваше да сме хвърлили микрофона отдавна", каза тя пред панела за свободата на медиите по света, като добави, че гражданите също трябва да започнат да поемат много повече отговорност за това, което консумират.

Правозащитни групи предупредиха, че свободата на медиите е в опасност в много части на света, а журналистите са тормозени от полицията, съдебната система, политиците и протестиращите по улиците.

През 2020 г. ООН обвини Белия дом на Тръмп, че е извършил "яростна атака" срещу медиите, което според световната организация е довело до много негативен "ефект на Тръмп" върху свободата на медиите другаде.

В отговор на информацията по това време Белият дом заяви, че очаквал всички новини да бъдат "честни и точни", като добави, че Тръмп "няма да отстъпи от разобличаването на лъжи".

Платформи като Twitter и Facebook по-рано почти не налагаха ограничения на  публикациите на световни лидери, като се аргументираха, че хората имат право да виждат техните изявления и това е в обществен интерес.

Ала щурмуването на сградата на Конгреса на САЩ (Капитолия) миналата седмица предизвика преосмисляне, като Twitter блокира профила на Тръмп, който имаше 88 милиона последователи, заради риска от по-нататъшно насилие.

Ораторите казаха, че технологичните платформи трябвало да бъдат регулирани в ключов момент от тяхното развитие, въпреки че няма лесен консенсус относно това кой трябва да ръководи това.

Германският канцлер Ангела Меркел разкритикува забраната, наложена от Twitter на Тръмп, и предупреди чрез говорител, че законодателите, а не частните компании, трябва да вземат решение относно потенциални ограничения за свободното изразяване.

В Мианмар, каза Све, правителството използва Facebook, за да публикува новини, особено по време на пандемията, което е попречило на журналистите да проверяват данните.

Запитани дали са по-оптимистични относно свободата на медиите през 2021 г., Аманпур каза, че е, докато Реса отговори, че това зависи от начина, по който индустрията се справя с този момент. Све, хвърлен в затвора за осем години за нарушаване на правилата за цензура, заяви, че оставал с надежда.