Китай обвини американски сенатори в разпространение на "всякакви лъжи". Отговорът на Пекин е във връзка с предложение на американски законодатели да се приеме резолюция, с която обвиняват Пекин в геноцид на мюсюлманските малцинства в Синдзян, информира АФП.

Си Дзинпин: Щастието в Синдзян се увеличава, необходим е правилен светоглед

Си Дзинпин: Щастието в Синдзян се увеличава, необходим е правилен светоглед

Китай е под международен натиск заради предполагаеми нарушения на човешките права

Във внесения от сенаторите текст се посочва, че Китай е виновен за кампания срещу уйгурите и други мюсюлмански малцинства, която "представлява геноцид".

В допълнение държавният секретар на САЩ Майк Помпео заяви пред индийска медия във вторник, че действията на Китай в Синдзян "ни напомнят за това, което се случи в Германия през 30-те г. на XX век".

Но Пекин гневно отговори, заявявайки, че "така нареченият геноцид в Синдзян е слух, измислен от някои антикитайски сили".

Китай унищожил хиляди джамии в Синдзян

Китай унищожил хиляди джамии в Синдзян

Около 16 000 джамии са унищожени или повредени

"Споменатите от вас американски сенатори винаги са били против Китай и са склонни да си измислят всякакъв вид лъжи, за да дискредитират Китай и го използват за политически облаги", коментира говорител на китайското външно министерство.

Говорителят атакува САЩ в асимилиране и избиване на индианците.

Китай построил 380 концентрационни лагера в Синдзян

Китай построил 380 концентрационни лагера в Синдзян

Мрежата от лагери се намира в Западен Китай

Призоваваме някои политици да зачитат фактите, да спрат да си измислят лъжи и да престанат да използват въпросите около Синдзян за намеса във вътрешните работи на Китай, призова представителят.

Междувременно по време на визита в Шри Ланка Помпео нарече китайското комунистическо правителство "хищник".