Номинацията от президент на САЩ Джо Байдън за посланик в ООН ще подчертае в сряда важността на ангажираността на САЩ със 193-членния световен орган, за да оспори усилията на Китай да "управлява авторитарен дневен ред", пише "Ройтерс".

Ветеранът-дипломат Линда Томас-Грийнфийлд трябва да се яви пред комисията по външни отношения на Сената за изслушването си за потвърждение. Тя е ветеран с 35-годишен опит в американската външна политика, който е служил на четири континента, най-вече в Африка.

"Знаем, че Китай работи по цялата система на ООН, за да управлява авторитарен дневен ред, който е опозиция спрямо основните ценности на ООН - на американските ценности", пише в част от изявлението на Томас-Грийнфийлд. "Техният успех зависи от нашето продължаващо оттегляне. Това няма да се случи при мен".

Пекин настоява за по-голямо многостранно влияние като предизвикателство към традиционното ръководство на САЩ. Напрежението между двете суперсили достигна точка на кипене в ООН заради пандемията от коронавируса.

Бившият президент Доналд Тръмп бе критичен към ООН и предпазлив към мултилатерализма. Той обяви плановете си да напусне СЗО и излезе от Съвета за правата на човека на ООН, Агенцията за култура на Обединените нации ЮНЕСКО, глобалното споразумение за изменение на климата и иранската ядрена сделка.

"Когато Америка се появи, когато сме последователни и упорити, когато упражняваме своето влияние в съответствие с нашите ценности, ООН може да бъде незаменима институция за напредък в мира, сигурността и нашето колективно благосъстояние", допълва Томас-Грийнфийлд.

"Ако вместо това се отдалечим от масата и позволим на другите да запълнят освободеното пространство, глобалната общност страда - както и американските интереси".

Ако бъде потвърдено, Томас-Грийнфийлд ще се присъедини към колеги с десетилетен опит в дипломацията от Великобритания, Франция, Китай и Русия, които заедно със САЩ съставляват петте постоянни членове на Съвета за сигурност на ООН.

Панета: Байдън изпрати силно послание, САЩ се завръщат

Панета: Байдън изпрати силно послание, САЩ се завръщат

Бившият шеф на Пентагона е доволен от първите дни на новия президент