Генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг и американският президент Джо Байдън разговаряха по телефона тази вечер, съобщиха от Алианса.

Генералният секретар на НАТО е приветствал стремежа на президента Байдън да възстанови съюзите, подчертавайки, че в НАТО американците и европейците се срещат всеки ден и че заедно нациите от Алианса могат да преодолеят предизвикателства, с които никоя от тях не би се справила сама.

Байдън: Америка се завърна
Обновена

Байдън: Америка се завърна

САЩ са готови да препотвърдят историческата си роля на лидер...

Двамата са обсъдили предизвикателствата, пред които са изправени съюзниците от НАТО, включително рисковете от международния тероризъм, все по-настъпателната политика на Русия и възхода на Китай.

Байдън и Столтенберг са потвърдили намерението си да работят заедно и по други глобални предизвикателства като промените в климата и пандемията COVID-19.

Те са единодушни за необходимостта от увеличаване на разходите за отбрана, за да се гарантира сигурността на държавите-съюзници в непредсказуемия свят.

Джо Байдън и Йенс Столтенберг очакват с нетърпение да продължат да работят в тясно сътрудничество, посочват от НАТО.

Столтенберг е поздравил Байдън с инаугурацията му. По думите на генералния секретар на НАТО, встъпването в длъжност на 46-ия президент на САЩ е мощен израз на силата на американската демокрация и общите ценности, споделяни от евроатлантическата общност.

Генералният секретар на НАТО определя започващия мандат на Джо Байдън като нова глава за трансатлантическия Алианс.