Америка се завърна и е готова да води света, а не да се отдръпва от него. Това заяви избраният президент на САЩ Джо Байдън при представянето на ключовата част от екипа си - шестимата членове на бъдещата си администрация, които ще отговарят за външната политика и сигурността.

В реч в Уилмингтън, щата Делауеър, Байдън подчерта необходимостта от възстановяване на съюзите с партньорски държави, както и противодействието на пандемията от коронавируса и климатичните промени, предаде Би Би Си.

"От много време казвам, че Америка води не чрез примера на силата, а чрез силата на примера. Горд съм да ви представя този невероятен екип, който ще води чрез примера. Нека да започваме работа, да спасим Америка и света!" - призова избраният президент.

За държавен секретар той номинира опитния дипломат Антъни Блинкън, а бившият държавен секретар Джон Кери ще бъде специален посланик на Белия дом по климата. Линда Томас-Грийнфилд ще бъде постоянен представител на САЩ в ООН.

За директор на националното разузнаване Байдън е избрал Аврил Хейнс, а Алехандро Майоркас е бъдещият секретар по вътрешната сигурност. Джейк Съливан ще бъде съветник на президента по националната сигурност.

"Този екип е готов да води света, а не да се отдръпва, да се противопоставя на нашите противници, не да отблъсква нашите съюзници. И е готов да отстоява нашите ценности." - посочи Джо Байдън.

Световните лидери "очакват с нетърпение Съединените щати да препотвърдят историческата си роля на глобален лидер в Пасифика, както и в Атлантика, по целия свят", отбеляза той.

"Този президент, президентът Тръмп, промени пейзажа. Стана Америка първо, Америка сама. Озовахме се в положение нашите съюзи да се разпадат." - констатира избраният президент.

 Ненчев: Номинирането на Блинкън за държавен секретар е добра новина за България

Ненчев: Номинирането на Блинкън за държавен секретар е добра новина за България

Евроатлантическата ни принадлежност ще бъде защитена...

"Вярвам, че Америка е най-силна, когато работим с нашите съюзници. Това е начинът, по който пазим сигурността на тази страна, борим се с тероризма и екстремизма, контролираме тази пандемия, справяме се с климатичната криза и още много други неща." - увери Байдън.

Той заяви, че вече е разговарял с премиера на Великобритания Борис Джонсън и с други лидери по въпроса за границата между Ирландия и Северна Ирландия.

Байдън, който има ирландски корени, добави, че е против това да има охранявана граница. По думите му, тази идея просто не е правилна. "Просто трябва да поддържаме границата отворена", коментира той.

Бившият вицепрезидент на Обама посочи, че президентският му мандат няма да бъде "трети мандат на Обама", защото "сме изправени пред съвсем различен свят в сравнение с онзи при администрацията Обама-Байдън".

Байдън разкри топ екипа си в сферата на външната политика и сигурността

Байдън разкри топ екипа си в сферата на външната политика и сигурността

Джейк Съливан ще е съветник по националната сигурност

Кои са хората в екипа на 46-ия президент:

Антъни Блинкън - бъдещият шеф на американската дипломация, дългогодишен съветник на Байдън. Описват го като деликатен, любезен, смирен и в същото време - категоричен застъпник на човешките права, включително чрез военни интервенции. Амбициите му са да върне американската външна политика към стандартите отпреди Тръмп и да я направи по-предвидима. Неведнъж е изразявал желание да възвърне доверието на света към САЩ и да възстанови съюзите, подкопавани при мандата на Тръмп. Приятел на България. Блинкън е изтънчен дипломат, но и артистична натура със страст към рока и джаза, запален китарист. Почитател на "Пинк Флойд" и "Бийтълс". Дори е композирал своя музика.

Джон Кери - бъдещият президентски посланик по климата. Държавен секретар в администрацията на Барак Обама, един от съавторите на Парижкото споразумение за климата. Кери е категоричен, че светът трябва да се обедини и да сложи край на климатичната криза. Той написа в Туитър, че е горд да си партнира с Байдън и с други съюзници, както и с младите лидери на климатичното движение, за да се овладеят проблемите на климата. През 2010 г. в Сената Кери стана един от главните автори на законодателен акт, целящ ограничаване на емисиите от изкопаемите горива, но тогава проектът не беше приет. Медиите вече го наричат "цар на климата".

Линда Томас-Грийнфилд - избрана от Байдън за посланик на САЩ в ООН. Самият той я определя като "опитен и изтъкнат дипломат, който към всичко се отнася с уважение". Томас-Грийнфилд е афроамериканка, която започва работа в системата на Държавния департамент преди повече от три десетилетия. Споделя, че нейната майка я е научила да ръководи със силата на любезността и на състраданието, за да направи света по-добро място.

Аврил Хейнс - номинирана за директор на националното разузнаване. Била е заместник-съветник по националната сигурност при Обама и първата жена заместник-директор на ЦРУ. По повод на решението си да я постави начело на разузнаването избраният президент казва: "Избрах професионалист... Непримирима защитничка на истината." Хейнс е опитна джудистка, има квалификация за пилот на малък самолет.

Алехандро Майоркас - бъдещ секретар по вътрешната сигурност. Един от най-трудните постове в правителството по думите на самия Байдън, който се надява Майоркас да изиграе важна роля в подобряването на миграционната система. От своя страна номинираният за поста заяви, че департаментът, който ще оглави, ще изпълнява благородна мисия - да помага да се избягват опасностите и да укрепва авторитета на САЩ като гостоприемна страна. Той е първият човек на тази длъжност от латиноамерикански произход. Роден е в Хавана, родителите му са политически бежанци - идват в САЩ, когато той е само на една година. 

Джейк Съливан - номиниран за съветник по националната сигурност. Един от най-доверените съветници на Джо Байдън по време на президентската му кампания. Съливан казва, че много е научил от Байдън за работата на правителството и "което е по-важно, за човешката природа". Работил е и като заместник-началник на канцеларията на държавния секретар Хилари Клинтън.

Байдън избра Джанет Йелън за финансов министър

Байдън избра Джанет Йелън за финансов министър

Бивш шеф на ФЕД поема ключов пост