Номинирането на Антъни Блинкън за държавен секретар в бъдещата администрация на избрания президент на САЩ Джо Байдън е добра новина за България - в негово лице евроатлантическата принадлежност на страната ни ще бъде защитена. Такава позиция изрази във Фейсбук бившият министър на отбраната Николай Ненчев.

По думите му, бъдещият държавен секретар е брилянтен дипломат.

"Познавам Антъни Блинкен. Имах възможността да работя с този харизматичен и брилянтен дипломат, приятелски настроен към България. Разговорите ни винаги са били откровени и искрени, с обща визия за единството и сътрудничеството между свободния и демократичен свят!

Убеден съм, че номинацията за Държавен секретар на Антани Блинкен е в интерес на демократичния път на България във вътрешно- и външнополитически план.

Вярвам, че в негово лице евротлантическата принадлежност на страната ни ще е защитена много повече от хибридните и геополитическите набези на евразийската доктрина.

Днес, в тези трудни времена, България има нужда от верни приятели и лоялни партньори.

Успех, Антъни!" - пише Николай Ненчев.

Байдън разкри топ екипа си в сферата на външната политика и сигурността

Байдън разкри топ екипа си в сферата на външната политика и сигурността

Джейк Съливан ще е съветник по националната сигурност

Антъни Блинкън е дългогодишен съветник на избрания  президент Джо Байдън. Описват го като деликатен, любезен, смирен и в същото време - категоричен застъпник на човешките права, включително чрез военни интервенции.

Амбициите са му да върне американската външна политика към стандартите отпреди Тръмп и да я направи по-предвидима. Неведнъж е изразявал желание да възвърне доверието на света към САЩ и да възстанови съюзите, подкопавани при мандата на Тръмп.

Блинкън е изтънчен дипломат, но и артистична натура със страст към рока и джаза, запален китарист. Почитател на "Пинк Флойд" и "Бийтълс". Дори е композирал своя музика.