Ръководителят на Стратегическото командване на САЩ адмирал Чарлз Ричард обяви възможност за ядрена война с Русия или Китай. Той пише за това в статия за февруарския брой на официалното издание на Военноморския институт на САЩ.

Ричард отбелязва, че след разпадането на СССР Пентагонът не е трябвало да разглежда вероятността от пряка военна конфронтация с ядрена държава, но сега ситуацията се е променила.

Обявиха "бойното поле" при евентуална война между Русия и САЩ

Обявиха "бойното поле" при евентуална война между Русия и САЩ

"Норвегия все по-активно участва в съперничеството на суперсилите Русия и САЩ"

"Съществува реална възможност за това, че регионална криза с Русия или Китай може бързо да ескалира в конфликт с използването на ядрено оръжие, ако според тях в случай на поражение с използването на конвенционални оръжия съществува заплаха за политическата система или държавата", пише Ричард.

По думите на адмирала не бива да се изключва потенциален противник да реши да използва ядрения си арсенал.

Както смята Ричард, докато Министерството на отбраната на САЩ се е съсредоточило върху борбата с тероризма, Русия и Китай провеждат агресивна политика, оспорвайки международните норми със способи, невиждани от разгара на Студената война. По мнението на американския адмирал подобни действия не трябва да остават без отговор от Вашингтон.

САЩ сдържат Китай и Русия с нова стратегия и ядрена доктрина

САЩ сдържат Китай и Русия с нова стратегия и ядрена доктрина

Модернизация на ядрения военен комплекс от стратегически съображения, а не за спестяване на пари

"Трябва да се конкурираме активно, за да сдържаме агресията им; отстъпвайки на техните инициативи, рискуваме да затвърдим убеждението им за това, че САЩ не желаят или не могат да отговорят, което може допълнително да ги провокира", пише Ричард.

Освен това той отбеляза "отрезвяващия" ръст на стратегическите възможности на Китай и Русия. По-специално Ричард е описал подробно модернизацията на руските ядрени сили и разработването на нови оръжия от Москва.

Пентагонът обвини Китай, че готви оръжия за нанасяне на първи ядрен удар

Пентагонът обвини Китай, че готви оръжия за нанасяне на първи ядрен удар

Адмирал Ричард иска американците да са наясно със заплахите