САЩ вярват, че Китай работи за изграждане на военен капацитет, който е в противоречие с доктрината за ненанасяне на първи ядрен удар. Това съобщи в понеделник на брифинг в Пентагона ръководителят на Стратегическото командване (STRATCOM) на въоръжените сили на САЩ адмирал Чарлз Ричард.

"По-специално Китай разработва набор от инструменти, които според мен са все по-несъвместими с декларираната от тях политика да не насят първи ядрен удар", обяснява той.

"Изпитвам опасение, че не сме напълно наясно като нация за заплахите, пред които сме изправени, нали?" - каза Ричард.

"Китай вече има способността и ние можем да вникнем в спецификата, за да заплашва директно нашата родина от подводница с балистични ракети".

Според последния доклад на Министерството на отбраната на САЩ за военната мощ на Китай, публикуван на 1 септември, размерът на арсенала от ядрени бойни глави в Пекин ще се удвои поне през следващото десетилетие.

В момента Китай има малко над 200 ядрени бойни глави, посочва Пентагонът в доклад. Те прогнозират, че броят на бойните глави на наземните междуконтинентални балистични ракети на Китай, способни да застрашат САЩ, се очаква да нарасне до около 200 през следващите пет години.

Пекин многократно декларира, че "не участва в ядрената надпревара, не предоставя на нито една държава ядрен чадър, а също така не разполага с ядрено оръжие в други държави" и "остава ангажиран с принципа за неизползването на ядрено оръжие първи и неизползване на ядрено оръжие срещу държави, които не притежават ядрено оръжие".

ВВС на САЩ иска ускоряване на промени, за да не загубят следващата голяма война

ВВС на САЩ иска ускоряване на промени, за да не загубят следващата голяма война

"Предупредителни лампички мигат от известно време", трябва да се гарантира победа над Китай и Русия

"Това е доста преломен момент", коментира адмиралът.

По-късно Ричард поясни, че говори за "американския народ", който не е напълно наясно със заплахите, пред които сме изправени, а не за настоящата администрация.

Той посочи "ученията залегни и се прикрий", познати на американските ученици през 60-те години на миналия век, когато ядрената война беше на първо място в списъка на проблемите.

"Знаехме, че има заплаха за нас, която може да наложи да реагираме стратегически. Но вече дори не мислим за това".

"В много случаи приемаме стратегическото възпиране за даденост, като не признаваме факта, че никога не сме имали ядрена атака срещу нацията и не сме имали световна война за власт от 70 години, това не е просто някакво случайно ... събитие в историята .

"Беше много упорита работа на много хора за поддържане на готови системи, така че да възпираме това да не се случи. За това говоря."

"Готови сме", добави Ричард, посочвайки мисиите на американската оперативна група за бомбардировачи, които действат по целия свят, за да демонстрират сила и подкрепа на американските съюзници.

Ричард също така отбеляза "впечатляващата" способност на Китай да постигне това, което са решили. Той даде пример с бреговата охрана на Китай, която е създадена през 2013 г. само преди седем години и сега има 255 кораба.

"Просто мисля, че техните стратегически сили (ядрени оръжия и системи) са следващите в списъка им със задачи, нали? И се опитвам да ни подготвя за заплахата, пред която ще се изправим, а не тази, пред която сме днес", коментира адмирал Ричард.

Британия трябва да се готви за Русия, както САЩ се готви за Китай

Британия трябва да се готви за Русия, както САЩ се готви за Китай

Британската армия е напълно неподготвена за заплахите