Новият началник на ВВС на САЩ не губи време в своя документ-визия, подходящо озаглавен "Ускоряване на промените или загуба". Генерал Чарлз Браун-младши алармира и политиците трябва да обърнат внимание. Времето е назряло, твърди той, докато сме още в началните години на новата отбранителна стратегия, пише Real Clear Defense.

1. Рисковете са реални

"Голяма и нарастваща маса доказателства" предполага, че американските въоръжени сили ще загубят в голямата конкуренция за власт, ако не успеят да се адаптират, отбелязва генерал Браун. Ако ВВС не се променят, армията рискува да "загуби битка от висок клас". Последствията от неуспеха ще са дълбоки, обяснява генералът. 

Откритият провал на мисията е много реален. Съществените загуби са не просто възможни, но твърде вероятни в следващата голяма война.

С ясни думи, насочени към широката аудитория, не само към ВВС, генерал Браун обяснява, че американците не могат да продължават да избягват рисковете. Нито ВВС могат да си позволят да се отклоняват от тежки разговори с ключови заинтересовани страни, включително други служби, граждански лидери, индустрия и Конгрес. Освен това армията търси по-добър баланс на рисковете в тези групи.

Какво може да означава пример за по-добро споделяне на риска? Лидерите на ВВС продължават да изпращат бюджети, за повече стратегически активи, както им е наредено. Но Конгресът продължава да отхвърля техните предложения за "пенсиониране" на значителен брой самолети, за да освободят средства, за да се подготвят за спечелване на конкуренцията с Китай. САЩ имат само 157 тежки бомбардировача. Някои трябва да се пенсионират, а други да се запазят, да се запазят по-дълго онези, които имат най-много живот.

Друг пример за по-добро споделяне на тежестта и риска е да се отмени идеята, че всяка част от въоръжените сили могат и трябва да преследват всякакви средства за "дълбока атака". Възможността за повече далекоообхватни способности за удар си заслужава, но просто няма достатъчно пари.

2. Скорост, скорост, скорост. Във всичко: Действайте възможно най-бързо (но направете по-малко)

Представяйки отчетливо азиатско-тихоокеанските проблеми, където той вижда бъдещи предизвикателства, генерал Браун е човек, който наистина бърза, отчасти защото "предупредителните лампички мигат от известно време".

Постоянен в петте ключови предизвикателства на Националната отбранителна стратегия, той отбелязва, че четири от тях са в зоната на действие на USINDOPACOM (Индо-тихоокеанското командване на САЩ, едно от шестте, дефинирани от Единния план за командване на Пентагона). Регионът покрива над половината земна повърхност и там живее на 60% от световното население.

В момента въоръжените сили въвеждат своите индивидуални платформи като част от глобалното управление на силите. Но това е като военен пъзел, при който службите поставят и изваждат различни части, без да знаят напълно рисковете. Понякога това вреди на другите сили.

Командирите отговарящи за бойни действия, цивилните лидери на отбраната и надзорниците също трябва да бъдат по-дисциплинирани относно използването на сила - по каквато и да е причина, включително за да запазят мира. ВВС и всички други сили трябва да си казват "Не" по-често. Ограничаването на апетита за мисии за присъствие, увереност и възпиране са от съществено значение за привличане на хора и пари за по-добро фокусиране върху постигането на стратегическите цели.

Лидерите трябва да се запитат: Дали инстинктът "да направим нещо сега" решава краткосрочни проблеми, но не причинява вреда в плана за отбрана в бъдещите години, като амортизира по-бързо хора и машини? Изисква се по-разумно използване на силите. Голямото съперничеството на силите е усилие, което продължава десетилетия и Пентагона не може да се надява, че серия от спринтове ще са достатъчни, за да надделее.

3. Време за стабилен преглед на ролите и мисиите

Спешно, генерал Браун подчертава, че "бъдещият натиск върху бюджета ще изисква най-трудните решения за структурата на силите от поколения насам". Той предупреждава, че "най-лошият резултат би бил... да се намали финансирането на Пентагона, без да се коригират стратегията или приоритетите".

Той не греши.

ВВС на САЩ сключи договор за $13,3 мрд. за ново поколение междуконтинентални ядрени ракети

ВВС на САЩ сключи договор за $13,3 мрд. за ново поколение междуконтинентални ядрени ракети

С $1,2 трилиона за нови ядрени сили САЩ се готвят да победят всеки противник

Ако бюджетите падат, всички въоръжени сили трябва да се приспособят надолу към това какво правят и какво купуват. Генерал Браун изстрелва предупредителен изстрел, заявявайки, че "програми, които някога са били обещаващи, но вече не са достъпни или няма да предоставят необходимите възможности ... трябва да бъдат променени или прекратени".

ВВС се нуждаят от помощ от заинтересовани страни. Според генерал Браун ВВС имат "много ограничения, които биха могли да попречат на способността ни да постигнем целите си, както първоначално е замислено".

По-интелигентното поемане на риск трябва да бъде стимулирано, отбелязва той. Заинтересованите страни от Пентагона до Конгреса до индустрията трябва да "признаят, балансират и споделят" повече рискове с ВВС.

Разпределянето на риска по-справедливо и честно изисква откровена оценка на собствените "вътрешни пречки за промяна" на всяка организация. Победата в дългосрочното съперничество изисква "безмилостно приоритизиране", а решенията трябва да бъдат формулирани с цялостна перспектива.

Как могат политиците да направят това? Според генерал Браун първата стъпка е "преосмисляне на предишни предположения и предприемане на стъпки за консолидиране и намаляване на съкращенията".

Трябва ли ВВС да поемат отбраната на военновъздушна база, въпреки че армията също усилено разработва оръжия за борба с дронове? Предаването им на ВВС би могло да "защити по-добре активите от всички заплахи от малки (безпилотни въздушни системи), чак до хиперзвукови", коментира генерал Браун.

4. Хора, полезен товар и ефекти 

Новият началник също иска промяна в мисленето и процесите, включително личният състав и структура на ВВС. Той се оплаква от многобройни модели за внедряване, които трябва да бъдат по-стандартизирани и еднакви.

Доверието и овластяването трябва да бъдат намалени до по-ниски нива. Генерал Браун иска ВВС да развият и да изградят "дълбоко институционално разбиране за Китай и Русия" и да получават стимули и награди, за тези, които го постигнат.

ВВС трябва да създадат "жизнеспособни пътища за поддържане", за да се включат "иновативни идеи" от летци, според генерал Браун. Решенията за това какво да купуват, трябва да бъдат по-добре информирани и свързани с това "как се справят с нашето разбиране за теориите за победа над конкурентите, начините на война и стратегиите за развитие на силите".

ВВС има недостиг въз основа на непрекъснато нарастващите разходи за поддържане на старо оборудване, непрекъснати операции и дългосрочна модернизация, според генерал Браун.

5. ВВС трябва да работят по различен начин със заинтересованите страни

Състезанието е интерактивно и изисква непрекъсната оценка по отношение на адаптациите на нашите противници, каза генерал Браун. Той иска да изхвърли старите показатели за разходи, график и производителност и да ги замени с по-подходящи показатели за успех и придобиване.

Пентагонът просто трябва да развие и внедри нови способности "в рамките на способностите и времевия график на нашите конкуренти". Победата над Китай и Русия в конфликт изисква да ги победим в развитието и разполагането на способности, според Браун.

С други думи, нещо, което е "достатъчно добро днес ще се провали утре". Браун знае, че успехът в миналото не е гаранция за бъдещи резултати.

Според изпълнителния директор за придобивания на ВВС, д-р Уил Ропър, Китай има увеличение по отношение на БВП, общо население и огромното количество годишно завършили STEM - НТИМ (Наука, технологии, инженерство и математика).

Това означава, че ВВС трябва да бъдат разрушителни, лишавайки Китай от време да уползотвори този мащаб. Казано по друг начин, ръководителите на ВВС искат службата да се превърне в "Майк Тайсън на контра-ударите", за да се държи Китай редовно извън равновесие.

Армията трябва да може да използва бързо нововъзникващи търговски технологии в реално време, без традиционното придобиване "Долината на смъртта". По-бързото придобиване трябва да бъде съчетано с новаторски концепции за работа и солидно количество тестване, оценка и обучение.

САЩ иска да създаде силен съюз - "Азиатско НАТО"

САЩ иска да създаде силен съюз - "Азиатско НАТО"

Защото Китай вече е настигнал САЩ и дори ги надминава в ключови военни области