Президентът на САЩ Джо Байдън и индийският премиер Нарендра Моди се споразумяха в телефонен разговор за укрепване на индо-тихоокеанската сигурност чрез алианс от четири държави, което се разглежда като начин за отблъскване и възпиране на нарастващата заплаха от Китай в региона, съобщава "Ройтерс".

Индия, САЩ, Япония и Австралия са членове на Quad, неформална група, която Вашингтон насърчава да работи като потенциална опора срещу нарастващата политическа, търговска и военна активност на Китай в Индо-тихия океан, казват дипломати.

САЩ и Австралия обсъждат как да се справят с Китай

САЩ и Австралия обсъждат как да се справят с Китай

Силата на американско-австралийския алианс "остава котва на стабилността в Индо-Тихия океан и света"

Байдън говори с Моди в понеделник вечер при първото му обаждане от встъпването в длъжност миналия месец и отбеляза, че отношенията Индия-САЩ са скрепени чрез общ ангажимент към демократичните ценности.

"Лидерите се съгласиха да продължат тясно сътрудничество за насърчаване на свободен и отворен Индо-Тих океан, включително подкрепа за свободата на корабоплаването, териториалната цялост и по-силната регионална архитектура чрез Quad", се казва в изявление на Белия дом.

Китай осъди Quad като опит за ограничаване на развитието му и призова Съединените щати да се откажат от "манталитета си от Студената война".

Моди уверява, че ще работи за издигане на стратегическото партньорство между двете страни, заяви индийското външно министерство.

Китай предупреди САЩ и Япония, че заплашват стабилността в региона

Китай предупреди САЩ и Япония, че заплашват стабилността в региона

Договорът им за отбрана е "продукт на Студената война"

Индия е във военна конфронтация с Китай заради спорната им планинска граница от април и общественото мнение се втвърди срещу Пекин.

Японският вестник Sankei съобщи през уикенда, че лидерите на САЩ, Япония, Индия и Австралия планират да проведат среща на върха, за по-нататъшно затягане на връзките между четирите силни демокрации.

Байдън и Моди също се договориха да работят в тясно сътрудничество в борбата с COVID-19, да подновят партньорството си по изменението на климата и да защитават демократичните институции и норми по целия свят, включително в Мианмар, където военните завзеха властта миналата седмица.

САЩ провеждат операции с две ударни групи самолетоносачи в Южнокитайско море

САЩ провеждат операции с две ударни групи самолетоносачи в Южнокитайско море

Повишават оперативна съвместимост и способности за командване и контрол