Говорителят на китайското външно министерство Жао Лидзян критикува в четвъртък договора за взаимно сътрудничество и сигурност между САЩ и Япония, като нарече споразумението "продукт на Студената война" и заяви, че може да застраши стабилността на целия регион.

По време на пресконференция той коментира твърдения, отправени по време на разговор между американския президент Джо Байдън и японския премиер Йошихиде Суга, който потвърди, че двете държави признават островите Пинакъл в Източнокитайско море, които Пекин разглежда като своя територия , като част от Япония.

САЩ "отхвърлят морските претенции на Китай в Южнокитайско море", заяви и държавният секретар Антъни Блинкън по време на телефонен разговор с филипинския си колега Теодоро Лосин. "Секретар Блинкън обеща да застанем заедно с Югоизточна Азия срещу натиска на Китай", се посочва в изявление.

В понеделник Лидзян отбеляза, че разполагането на кораби и самолети на американските военни в Южнокитайско море има неблагоприятен ефект върху усилията за мир и стабилност в региона.

През уикенда американското индо-тихоокеанско командване съобщи в неделя, че ударна група на ВМС на САЩ е влязла в Южнокитайско море в събота, за същия ден Тайван съобщава за голямо нахлуване на китайски бомбардировачи и бойни самолети в своята зона за идентификация на ПВО близо до островите Пратас.

Новият министър на отбраната на САЩ Лойд Остин в неделя, по време на първия си телефонен разговор с японския си колега, потвърди ангажимента на Америка да защити от Китай спорните острови в Източнокитайско море, известни като Сенкаку в Япония.

Байдън и Суга се разбраха да укрепят съюза между САЩ и Япония

Байдън и Суга се разбраха да укрепят съюза между САЩ и Япония

В контекста на засилването на военната и икономическа мощ на Китай