Президентът на САЩ Джо Байдън и австралийският премиер Скот Морисън обсъдиха как могат да работят заедно за справяне с Китай и военния преврат в Мианмар, съобщи Белият дом в четвъртък, цитиран от "Ройтерс".

Първият призив между лидерите след инаугурацията на Байдън идва на фона на засилено напрежение между Австралия и Китай и само няколко дни след като военните на Мианмар завзеха властта в резултат на преврат срещу демократично избраното правителство на нобеловия лауреат Аунг Сан Су Чжи.

Силата на американско-австралийския алианс "остава котва на стабилността в Индо-Тихия океан и света", се казва в изявление от Белия дом.

САЩ подкрепят страните от Югоизточна Азия срещу натиска на Китай

САЩ подкрепят страните от Югоизточна Азия срещу натиска на Китай

САЩ отхвърлят морските териториални претенции на Китай

Морисън отказа да даде подробности за разговора с Байдън за Китай и Мианмар.

"Днес той ми каза отново, че вижда Австралия и САЩ като котва за мир и сигурност в нашия регион", каза Морисън пред репортери в Канбера.

Съединените щати са ключовият стратегически съюзник на Австралия, отношения, които Морисън постави като приоритет, тъй като отношенията между Канбера и Пекин, най-големият търговски партньор, се влошиха.

Пентагонът вижда възможност за ядрена война с Русия или Китай

Пентагонът вижда възможност за ядрена война с Русия или Китай

"Трябва да се конкурираме активно, за да сдържаме агресията им"

Акцентът на новата американска администрация върху справянето с изменението на климата вероятно ще окаже натиск върху Морисън, който се колебае да отговори на ангажимента на Байдън да постигне нулеви емисии до 2050 г.

Морисън обаче каза, че разговорът е "топъл" и "ангажиращ".

Предшественикът на Морисън Малкълм Търнбул, проведе странен първи телефонен разговор с предишния президент на САЩ Доналд Тръмп, който гневен прекъсна разгово с Търнбул.

Раговорът през 2017 г. стана враждебен, след като Търнбул притисна Тръмп да спази предишно споразумение, сключено от Канбера с администрацията на Обама, за приемане на бежанци от австралийски център за задържане.

САЩ разполагат за първи път стратегически B1 в Норвегия, до ВМС бази на Русия

САЩ разполагат за първи път стратегически B1 в Норвегия, до ВМС бази на Русия

Геостратегическият регион играе "критична роля за защита на родината и проектиране на глобална мощ"