Телефонен разговор между президента на САЩ Доналд Тръмп и австралийския премиер Малкълм Търнбул е на път да се превърне в дипломатически скандал между съюзниците, пише "Ню Йорк таймс".

Двамата са си разменили остри думи за бежанската политика и Тръмп внезапно е прекратил разговора.

Кметът на Мадрид сравни Тръмп с Хитлер

Кметът на Мадрид сравни Тръмп с Хитлер

Пореден критик на новата американска имиграционна политика

Телефонният разговор е проведен миналата събота. Австралийският лидер притиснал американския президент да спази споразумение за приемане на 1 250 бежанци от австралийски център за задържане.

Късно вчера в "Туитър" новият държавен глава на САЩ изрази гнева си около споразумението.

"Можете ли да повярвате? Администрацията на Обама е съгласувала да приеме хиляди нелегални имигранти от Австралия. Защо? Ще проуча това глупаво споразумение", оплака се той в социалната мрежа.

Американското издание отбелязва, че изглежда двамата лидери не са се съгласили за резултата от разговора. Тръмп подчертал, че споразумението представлява риск, докато Търнбул пояснил, че САЩ са приели ангажимент да спазят споразумението.

За какво се скараха лидерите на Австралия и САЩ

За какво се скараха лидерите на Австралия и САЩ

Сделката е свързана с 1 250 бежанци,

Вестникът пише, че този разговор заплашва да влоши отношенията между двата съюзника и да тласне Канбера към Китай.

Високопоставен представител от администрацията на Тръмп разкри, че президентът се обърнал към Търнбул, че сред бежанците може да има "следващи атентатори от Бостън".

Според Тръмп подобно приемане на бежанци щяло да бъде политическо убийство.

Източникът от Белия дом поясни, че разговорът е бил по-кратък от заплануваното и внезапно е бил прекратен след думи на Търнбул към президента, че е необходимо да се приемат бежанци.

На брифинг в южния щат Виктория премиерът отказа да коментира продължителността на разговора. Но той призна, че е бил откровен.

Той иначе увери, че отношенията между САЩ и Австралия са много силни.

"Това е най-лошото споразумение", казал Тръмп, според "Вашингтон пост".

По време на телефонния разговор милиардерът заявил пред австралийския премиер, че е разговарял с други четирима световни лидери на този ден и "това беше най-лошият разговор до момента".

Разговорът е трябвало да продължи около час, но е прекъснат само след 25 минути.

Преди това Тръмп проведе телефонни разговори с лидерите на Япония, Германия, Франция и Русия.

Австралийски правителствени източници заявиха, че представената от "Вашингтон пост" информация е вярна и описаха разговора като "тежък". Те признаха, че е продължил по-кратко.