Протестиращи продължиха да събират в най-големия град на Мианмар Янгон във вторник, като се противопоставят на предупрежденията от военната хунта за действия срещу големи събирания, предаде АФП.

Лидерът на хунта Мин Аун Хлайнг обеща в първото си обръщение да бъдат проведени избори, притиснат от реакцията след завземането на властта. Той повтори недоказани обвинения в измама по време на изборите през ноември миналата година, спечелени от Националната лига за демокрация на Аун Сан Су Чжи.

"Ще имаме многопартийни избори и ще предадем властта на този, който спечели на тези избори, съгласно правилата на демокрацията," каза той.

Коментарите предизвикаха гневни отговори в социалните медии.

Мианмар залят от най-големите протести от Шафрановата революция

Мианмар залят от най-големите протести от Шафрановата революция

Десетки хиляди излязоха на протести в Мианмар

Западните правителства осъдиха преврата, въпреки че досега нямаше конкретни действия за оказване на натиск върху генералите. Съветът за сигурност на ООН призова за освобождаването на Су Чжи и други задържани. Съветът за правата на човека на ООН ще проведе специална сесия в петък, за да обсъди кризата по нареждане на Великобритания и Европейския съюз. Администрацията на американския президент Джо Байдън заяви, че обмисля целенасочени санкции.

Миналата седмица военните завзеха властта, след като без доказателства твърдят, че провелите се по-рано избори са били фалшифицирани. Те също така обявиха извънредно положение в продължение на една година в Мианмар, до неотдавна известна като Бирма, а властта е предадена на главнокомандващия Мин Аун Хлайнг.

Снимка 517710

Източник: EPA/БГНЕС

Су Чжи и висши лидери на нейната партия "Национална лига за демокрация", включително президента Уин Минт, бяха поставени под домашен арест.

Избирателната комисия заяви, че няма доказателства в подкрепа на твърденията за фалшификации.

Мианмар блокира още социални мрежи

Мианмар блокира още социални мрежи

След Facebook дойде ред на Twitter и Instagram